Elever gör musikal om att våga vara sig själv

”Var dig själv så når du framgång!”

Så lyder temat i musikalen ”Lånta fjädrar” som musikklasser på Väsby skola har premiär på i nästa vecka.

– Nu har vi dragit över tiden. Men läs på ert manus och tänk på replikerna. De måste sitta där!

Det säger Yvonne Palm Lebel, musiklärare på Väsby skola, strax innan eleverna i klass 5m lämnar salen i källaren.

Barnen har precis avverkat ännu en repetition inför premiären av musikalen ”Lånta fjädrar”.

Det handlar om att nöta in detaljer i sång och repliker samtidigt som agerandet på scen bara kan bli bättre.

Till sin hjälp har eleverna speglarna på rummets ena långsida. De symboliserar inte bara publiken utan eleverna ser även direkt hur de agerar, ungefär som dansare som finslipar detaljerna. Det blir en del spontana skratt samtidigt som det gäller att utnyttja tiden för det är mycket att gå igenom.

Det är ett par veckor kvar till premiären på torsdag den 25 oktober och Yvonne Palm Lebel, som står för regin och den musikaliska ledningen av musikalen, lägger ner hela sin själ på att få med sig eleverna. De har repeterat manuset i ett par veckor.

”Lånta fjädrar” handlar om en pojke som gärna vill bli bjuden på festen som tjejen han är hemligt kär i ska ha. Men hur ska han få hennes uppmärksamhet så att hon bjuder honom? Efter att ha satt in en annons i tidningen får han olika tips. Men frågan är om allt jobb han lägger ner gör honom mer intressant för festen.

– Det handlar alltså om att man vinner i längden på att vara sig själv i stället för att spela någon. Är man sig själv så går det ofta bättre och man kan lyckas i det man vill göra, säger Yvonne Palm Lebel och pustar ut några minuter innan en högstadieklass väller in för att öva inför sitt projekt.

Totalt blir det sex föreställningar dagtid och så två öppna kvällsföreställningar på Kulturhuset Vega på Centralvägen i centrala Väsby.

Alice, Erik, Ronja, Adele och Filip (som sitter på sittsäcken) repeterar en scen inför musikalpremiären.