Lärare och elever lämnar Kistagymnasiet

Peter Edin, lärare på Stockholms byggnadstekniska Gymnasium i Kista
Jag tror att staden prioriterar mer akademiska skolor, säger Peter Edin, lärare på skolan.
Snart tystnar ljudet av hantverk på Stockholms byggtekniska gymnasium i Kista.
Tjänstemännens förslag om att stänga skolan har det ännu inte tagits något beslut om. Men både elever och lärare på skolan vittnar om att skolan kommer stå tom oavsett.

I veckan kom tjänstemännens förslag om att stänga Stockholm byggtekniska gymnasium. Politikerna i utbildningsnämnden har ännu inte tagit ställning i frågan. Men även om skolan räddas av politikerna så verkar det som att skolans lokaler kommer eka tomma.

– Jag har redan fått ett nytt jobb. Det blir nog svårt att rekrytera lärare till skolan i och med att den antagligen kommer stänga om ett eller två år, säger Anders Pargelle som är VVS-lärare på skolan.

Även skolans elever verkar vara på väg från Kistaskolan.

– Jag ska börja plugga i Järfälla. De har också ett VVS-program och min lärare ska börja där. Det känns tråkigt att det blir såhär för jag trivs väldigt bra här, säger Mohammad Ahmadi som går andra året på VVS-programmet.

Enda plåtslagarlinjen

På Bygg- och anläggningsprogrammets plåtslagarlinje kommer eleverna däremot att stanna. Detta är inte på grund av att de har en mer hoppfull syn på skolans framtid utan det finns ingenstans för eleverna att ta vägen.

– Det finns ingen annan plåtslagarlinje i Stockholm. Så jag kommer gå klart min utbildning här, säger Jenz Jernå som går andra året i som plåtslagare.

Stockholms byggnadstekniska Gymnasium i Kista

Det är bara på skolan i Kista som det finns en plåtslagarlinje i Stockholm. Foto: Linus Lindgren.

Brist på plåtslagare

Han är den enda som är född 2001 och går på plåtslagarlinjen. Just plåtslagare är det bristyrke berättar Cosmos Losman som går året över honom.

– De säger att det kommer behövas 250 nya plåtslagare i Stockholm de kommande åren. Men jag vet inte vart de ska komma från. Vi är en ovanligt stor klass som tar studenten nu, och vi är sex stycken, säger han.

Stockholms byggnadstekniska Gymnasium i Kista

Cosmos Losman säger att nyheten om skolans eventuella slut kom som en chock för honom. Foto: Linus Lindgren.

Han säger att det är väldigt synd att skolan nu stänger.

– Det här är en väldigt bra skola med väldigt engagerade lärare. Sen är lokalerna perfekt anpassade till sånt här då vi har alla verktyg och maskiner vi behöver. Det är väldigt tråkigt att skolan kanske stänger, säger Cosmos Losman.

Vi är bara armar och ben

Peter Edin

Både VVS-läraren Anders Pargelle och plåtslagarläraren Peter Edin tycker att en eventuell stängning skulle innebära sen stor förlust för Stockholm.

– Politikerna ser väl det här som en skola som det inte kommer komma några vetenskapsmän och akademiker ur. Vi är bara armar och ben, säger Peter Edin.

Anders Pargelle, lärare på Stockholms byggnadstekniska Gymnasium i Kista

Anders Pargelle har redan fått ett nytt jobb, och han tror att många lärare kommer lämna skolan. Foto: Linus Lindgren.

Framtidens byggelever kommer att gå i friskolor enligt de båda lärarna. Det är synd tycker Anders Pargelle.

– Vi är den enda kommunala byggskolan i Stockholm. Friskolornas främsta mål är ju faktiskt att tjäna pengar och det märks ganska tydligt på många skolors lokaler. Vissa har ju bara ett garage att jobba ur, säger han.