Elever mobbades på internetsidor

Elever på Blommens­bergsskolan har utsatts för kränkningar på internet. Nu tar skolan krafttag.

Elever på Blommensbergsskolan i Liljeholmen har kränkts på nätet och flera personer har polisanmälts sedan i somras, enligt skolans biträdande rektor Emma Rosengren. Det handlar om elaka kommentarer på Insta­gram, Facebook och framförallt på hemsidan Ask.fm.

– De har fått läsa rasistiska och kränkande saker om sig själva, saker som jag tycker är hemskt att ungdomar får läsa. De tar sedan parti för varandra, någon kommer in och försvarar och det trappas upp.

Förra tisdagen ordnade skolan ett föräldramöte för att diskutera problemet. Nu har skolan börjat arbeta aktivt mot kränkningar på nätet. Det handlar framför allt om att informera eleverna om vilken lagstiftning som gäller, men även att prata om etik och moral.

– Vi har pratat bland annat om instagramupploppen i Göteborg. Barnen förstår inte alltid att det är samma lagar när det gäller kränkningar oavsett om det är på nätet eller inte, säger Emma Rosengren.

– Sedan försöker vi förklara att man inte är anonym, att det går att spåra ip-adresser.

Polisen uppmanar alla som drabbas att anmäla hot, kränkningar och förolämpningar som sker på internet.

– Jag kan tänka mig att det finns ett visst mörkertal, att man accepterar det här, vilket inte ska hända, säger Mikael Sundberg vid Skärholmspolisen.

Vi försöker förklara att man inte är anonym, att det går att spåra ip-adresser.