Elever: Nationella provet borde inte väga så tungt

Eleven Alexander Rydgren tycker inte nationella proven ska väga för tungt.
Alexander Rydgren tycker inte nationella proven ska väga för tungt i betygsättningen.
Det finns ofta stora skillnader när man jämför resultaten på nationella prov med betygssättningen, visar Mitt i:s granskning.
Eleverna vi träffar tycker inte att de nationella proven ska ha för stor vikt.
– Man ska inte kunna strunta i skolan hela året för att sedan rå-plugga inför nationella, säger eleven Alexander Rydgren.

Mitt i har granskat skillnaden mellan vad elever fått för betyg på det nationella provet och slutbetyget i ämnena matematik och engelska för avgångsklasserna på gymnasiet.

Resultatet: Det finns stora skillnader mellan hur skolorna förhåller sig till de nationella proven.

International IT Collage of Sweden är skolan i Vasastan som sticker ut allra mest i Vasastan. Där får 72 procent av eleverna ett högre ämnesbetyg än vad de fick i resultat på det nationella provet i matematik.

Borde inte väga för tungt

Mitt i gav sig ut på stan för att höra vad elever tycker om betyg kopplat till nationella prov.

– Jag tycker inte man borde använda nationella provet som enda underlag när man sätter betyg, säger Alexander Rydgren, gymnasiestudent på International IT Collage of Sweden.

Brukar du och vänner jämföra betyg mellan olika skolor?

– Nja, inte särskilt mycket.

”Borde hänga på andra prov också”

På Kungsholmen ligger Atletica Idrottsgymnasium. Det är skolan som höjer betygen mest i hela Stockholm. Där får 88 procent av eleverna ett högre ämnesbetyg än vad de fick i resultat på det nationella provet i matematik.

– Jag tycker att nationella provet borde kunna höja en elevs betyg, men inte sänka. Ett prov som man gör under en dag ska inte kunna påverka ett helt år tycker jag, säger Jasmin Ali, student på skolan.

Hennes klasskamrat Sara Mohammed håller med.

– Nationella provet borde inte betyda så mycket. Betyget man får för hela kursen borde hänga på andra prov man gör också, säger hon.