ANNONS

Elever fick ogräddad pannkakssmet till lunch

Ostekt pannkakssmet
Eleverna skulle ha fått en fast saffranspannkaka, men blev serverade en smet.
Ostekt pannkakssmet
"När vi väl får äta så är maten ofta nästan slut", berättar eleverna.
Elever på Ulriksdalsskolan blev serverad ogräddad pannkakssmet på skollunchen.
– Den smakade mjöligt och många blev dåliga i magen, säger elever till Mitt i.
ANNONS

Nikie Pourfallah och Jodi Williams är 14 år och går i åttonde klass på Ulriksdalsskolan i Solna. På torsdagar har de håltimma innan sin lunch och är bland de sista eleverna som äter lunch på skolan den dagen. För Mitt i berättar de att det har lett till att det ofta finns väldigt lite mat kvar åt dem.

– När vi väl får äta är maten ofta nästan slut. Vi får äta det som blir över. Samtidigt har lärarna sagt åt oss att vi absolut inte får gå och äta tidigare när vi har håltimma, berättar eleverna.

På torsdagens lunch förra veckan nådde matbristen nya höjder då eleverna i årskurs åtta serverades ogräddad saffranspannkakssmet, som mer liknade en gröt istället för en fast kaka.

– Kökspersonalen sa att de inte hann göra i ordning smeten och att de saknade ägg. Så vi fick äta den som den var, berättar eleverna.

Ostekt pannkakssmet

Ogräddad pannkakssmet. Foto: Privat.

 

Eleverna tvingade i sig smeten och Nikie berättar att hon och flera andra fick ont i magen av den.

– Om vi inte äter så får vi ju ingen energi till lektionerna, men när jag kom hem så kände jag att jag fick ont i magen. Jag kunde inte gå till skolan dagen efter, berättar Jodi.

ANNONS

Förutom Nikie Pourfallah och Jodi Williams serverades 10 – 20 elever den ogräddade pannkakssmeten.

– Första tuggan smakade helt ok, som en söt deg, men ju mer man åt desto mjöligare smakade det. Det var typ bara saffran, mjöl, vatten och russin, berättar eleverna.

Om vi inte får tillräckligt med mat så klarar vi inte av skolgången

Jodi Williams, elev

Nu vill Nikie och Jodi se en förbättring från Ulriksdalsskolan.

– Det är dags att skolan uppmärksammar det här problemet. Vi tog kontakt med er för att visa att det är allvarligt. Om vi inte får tillräckligt med mat så klarar vi inte av skolgången, säger Nikie Pourfallah.

Andreas Fritsch, som är intendent på Ulriksdalsskolan, menar att det fanns annan mat som eleverna kunde äta under torsdagen.

– Visst har det hänt att den mat som står på matsedeln tagit slut, speciellt när det är soppa och pannkakor som vid det här tillfället, men då finns det alltid annan mat.

Var det rätt att de ens serverades den här smeten?

– Nej, det tycker jag inte och jag har haft ett ordentligt samtal med kökspersonalen. Det var i princip ingen som åt av det där, eftersom den var alldeles för lös. Det var för lite ägg i den. Jag tittade på den och sa åt kökspersonalen att de fick ta bort den.

De menar att många även blev dåliga i magen av smeten?

– Det är inget som har framkommit till oss så vi skulle behöva mer information från barnen i den klassen. Varför skulle man bli magsjuk av den? Det är ju vatten och mjöl. Men självklart är det inget trevligt att bli serverad en sådan lös röra. Jag förstår besvikelsen när de hade förväntat sig pannkakor.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Solna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.