Elever på Rudboda serveras inte smör

På Rudboda och många andra skolor finns bara margarin att breda på smörgåsen. Marie Dunberger menar att det är onyttigt och skickar med Bregott till skolan.

Marie Dunbergers dotter Olivia får mellanmål i skolan varje dag. Men något smör till brödet serveras inte. I stället får eleverna välja mellan två sorters margarin.

– Hon tycker att det smakar illa och då vill hon inte äta några smörgåsar utan går hungrig i stället. Äter hon inget mellanmål blir det ingen mat mellan 11.30 och 17, säger Marie Dunberger.

Sedan två år tillbaka skickar Marie Dunberger med Olivia Bregott. Hon tycker att det borde finnas som ett alternativ i skolan.

– Jag tycker inte att barn ska äta lättprodukter. De ger inte samma mättnadskänsla och innehåller dessutom tillsatser som knappast är hälsosamma, säger hon.

Anledningen till att skolorna på Lidingö i huvudsak serverar margarin är att man följer Livsmedelsverkets rekommendationer. Anna-Karin Quetel på Livsmedelsverket menar att tillsatserna i margarin är ofarliga.

– Det är klokt att titta på vilka tillsatser som används – men de som finns i margarin är godkända och säkra. Vi rekommenderar margarin eftersom det innehåller nyttigt fleromättat fett som vi äter för lite av, säger hon.

Rudboda skolas rektor Anna Grimlund bekräftar att elever i femman efterfrågat Bregott.

– Vi har haft frågan uppe i föräldrarådet också men där råder det delade meningar om saken, säger hon.

På en del skolor, bland annat Torsvik, finns det smör men det har skolan själv betalt. På andra skolor har man bara margarin.

– Skolor har möjlighet att servera smör också men det ingår inte i upphandlingen utan skolan får i så fall betala själv, säger Linnea Olsson, nutritionist på Lidingö stad.

Varför finns inte smör på alla skolor?

– Vi utgår från Livsmedelsverkets rekommendationer. Vi använder hellre lite smör och grädde som smaksättning i maten i stället för att servera det till brödet, säger hon.