ANNONS

Elever rankades i ”lammköttävling”

Elevrådsordföranden Joel Blanke och Nils Beck går båda på Gångsätra gymnasium. Joel Blanke tror att en sådan här sida kan vara lite känsligare för tjejer.
Elevrådsordföranden Joel Blanke och Nils Beck går båda på Gångsätra gymnasium. Joel Blanke tror att en sådan här sida kan vara lite känsligare för tjejer.
Gymnasieelever på Lidingö ordnar tävlingar där skolans snyggaste ”lammkött” och ”korvbröd” röstas fram.

Skolledningen har nu gått ut och tagit avstånd från företeelsen.
ANNONS

Sidan ”Gångsätras lammkött”, där elever kunde nominera och rösta på snyggaste förstaårseleverna, startades på Facebook på internet för några veckor sedan. Liknande sidor hade tidigare startats på andra skolor i landet.

– Vi tror att de hakade på en trend och tyckte det var en kul grej. Men det här rimmar illa med den värdegrund som vi har på skolan, säger Christer Yllner, rektor på Gångsätra gymnasium.

Skolan skrev på sin hemsida att tävlingarna måste upphöra och elevrådet fick uppdraget att kontakta den som startat sidan. Men innan de hann göra något stängdes den.

Enligt skolans bägge rektorer har ingen av de elever som omnämnts tagit illa upp. Den bilden har även elevkåren fått.

– Personligen tror jag att det här mest var en rolig grej, men ordet ”lammkött” var illa valt, säger Joel Blanke, elevrådsordförande.

Både tjejer och killar röstades fram på sidan. Joel Blanke tror dock att en sådan här sida kan vara lite känsligare för tjejer.

– Det känns som att fokus ligger på tjejerna både på gott och ont, säger han.

Två tjejer som Lokaltidningen Mitt i Lidingö talar med i korridoren på Gångsätra tror att de som kallades lammkött blev ganska glada.

– Men det hade varit bättre att kalla dem för ”veckans snygging” eller något, säger en av tjejerna.

ANNONS

Emilia Löf Karlsson, som coachar unga tjejer på Lidingö säger dock att hon har hört flera som uttryckt oro för sidan.

– De tänkte att ”har man tur blir man omnämnd positivt, men har man otur blir man inte det”. I vilket fall som helst blir det en objektifiering av ungdomarna och det är inte bra, säger hon.

När Facebooksidan upptäcktes letade Hersby gymnasium efter liknande sidor, men hittade ingen.

Men Mitt i Lidingö Tidning upptäckte i förra veckan en annan Facebooksida på samma tema. På sidan ”Hersbys korvbröd”, ska skolans snyggaste tjejer röstas fram. Den kom upp i onsdags kväll och hade nästa dag 119 medlemmar.

Där kan man läsa: ”Tjeeeeeniixeeen alla korv och korvbröd! Som komplettering … så tänkte vi … börja utnämna veckans hottest bitch! Nej men, veckans korvbröd kort och gott! Den första tjejen utnämns nu på fredag så sätt igång att tipsa om vem som ska få äran att bli Hersbys första korvbröd i historien!”

När Tommy Sandebring, områdeschef för Hersby och Gångsätra, får höra talas om sidan börjar han genast arbeta för att få den stängd.

– Ledningsgruppen tar självfallet avstånd från dessa tilltag, det står för en vissen etik. Och det inträffade visar också att det finns många som inte förstått någonting av den värdegrund som deras skola står för, vilket jag beklagar, säger han.

Frida Larsson är genuspedagog och har tills nyligen jobbat på Lidingös enda fritidsgård med tjejfokus, Nova. Hon menar att sådana här rankningar kan vara negativa även för dem som prisas som snygga.

– Även om man får tio plus för att man är ”supersexig” – hur kul är det att leva upp till, säger hon.

I höstas skrev Lidingö Tidning om hur det hållits ”snygghetsparader” på Gångsätra gymnasium. Och enligt Frida Larsson är det fortfarande lätt för pojkar att trycka ner tjejer genom att fokusera på utseendet på detta sätt.

– Tjejerna kan kliva om killarna när det gäller prestationer och betyg. Men ändå kan killar medvetet eller omedvetet alltid krympa deras utrymme och självkänsla genom parader eller Facebooksidor.

Fakta

Detta har hänt

För två veckor sedan började media uppmärksamma företeelsen med lammköttssidor på Facebook, bland annat på Katedralskolan i Linköping.

Sidor finns också för bland annat Bromma gymnasium, Östra real, Nacka gymnasium och Fryshuset.

I torsdags beslöt Diskrimineringsombudsmannen att granska Linköpings kommuns arbete för att främja lika rättigheter och möjligheter utifrån kön (enligt DN).

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Lidingö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.