ANNONS

Runbyelever åker på omskakande resa till Auschwitz

Oliver Funke och Simon Adlung reser till Auschwitz.
Oliver Funke och Simon Adlung reser till Auschwitz.
1,1 miljoner människor utrotades i koncentrationslägret Auschwitz.
På tisdag reser sex elever från Runby skola till Polen för att lära om deras öde – och föra deras historia vidare.
– Det kommer nog bli mycket tankar, säger Simon Adlung, 14, vars gammelfarfar satt i lägret.
ANNONS

Omkring 1,3 miljoner människor deporterades till Auschwitz. Av dem utrotades 1,1 miljoner. Simon Adlungs gammelfarfar var en av dem som överlevde helvetet. Det gjorde inte hans två bröder.

73 år efter krigsslutet reser nu Simon, tillsammans med fem andra elever från Runby skola, till Krakow i Polen för att bland annat besöka Auschwitz, Nazitysklands största koncentrations- och förintelseläger.

– Jag har inte fått veta allting av min pappa, han har tyckt att jag varit lite för ung för gå igenom det. Det kommer nog bli mycket tankar, säger Simon Adlung.

Utbildningsprojekt för skolor

Det är Svenska kommittén mot antisemitism som arrangerar utbildningsresan. Totalt 30 elever från sex olika Stockholmsskolor åker med på resan, som finansieras med statliga bidrag.

Paula Sjöstrand är SO-lärare på Runby skola och följer med till Polen. Hon berättar att eleverna i årskurs nio har fått skriva varsin motivering till varför just de skulle få följa med.

– Vi tog bort alla namnen och sen läste jag och en kollega breven. Det intressanta var att vi läste dem separat, men valde ut ungefär samma brev ändå.

Tuff resa mentalt

Oliver Funke, 15, tror att resan kommer att bli spännande och intressant, men förmodligen tung känslomässigt.

– Alla som har varit där säger att: ”Du vet inte hur du kommer att reagera.” Jag har ingen släkting som är drabbad, men jag tror att besöket kommer att utveckla mig som person väldigt mycket. Jag kommer få ett större perspektiv på vad som faktiskt hände, säger han.

För att förbereda sig mentalt har eleverna fått se filmer och läsa böcker av överlevare, bland annat Hédi Frieds bok ”Frågor jag fått om Förintelsen”.

ANNONS

– De jag känner som har varit där säger att alla reagerar på helt olika sätt. Vissa har skrattat rätt ut men sen suttit och grinat i flera timmar på kvällen. Jag tror inte att man kan förbereda sig på hur man kommer reagera, säger Oliver.

Fullspäckat program

Simon och Oliver berättar att det fortfarande finns mycket rasism i samhället, men att allt fler reagerar och säger ifrån. De säger att resan är viktig för hålla liv i det som hände.

Utöver besöket till Auschwitz-Birkenau kommer eleverna delta i föreläsningar och besöka det judiska gettot samt SS-skolan Rabka. Syftet med resan är att öka kunskapen om Förintelsen och andra typer av hatbrott.

– Vi kommer sätta ihop en presentation efteråt, men hur den kommer se ut vet vi inte än. Sen har vi även en blogg, säger Simon.

På www.runbyauschwitz.se kan du följa elevernas resa.