Elever sålde knark på Åsö grundskola

Flera tonåringar har erkänt att de har sålt narkotika vid Åsö grundskola. Men ingen av dem kommer att åtalas eftersom det saknas bevis.

– De urinprover vi har tagit har inte varit positiva och vi har inte gjort några beslag så åklagaren har beslutat att lägga ner ärendet, säger Patrick Widell, chef för Citypolisens ungdomsrotel.

Som Lokaltidningen Mitt i tidigare har berättat hämtade polisen i mitten av april ett tiotal elever till förhör angående narkotikaförsäljning som misstänktes förekomma vid Åsö grundskola. Därefter förhördes ytterligare ett 40-tal.

Men ingen av eleverna kan bindas till något brott eftersom polisen saknar bevis. Däremot är det flera elever som har erkänt.

– De flesta vi tog urinprov på har erkänt att de har använt narkotika. Och fyra tonåringar har ­erkänt att de har sålt narkotika på skolan, säger Patrick Widell.

Av dem är två elever på skolan, medan de andra kommer utifrån.

Trots att ingen åtalas är polisen nöjd med sin insats.

– Det viktiga är inte att lagföra ungdomar utan det viktiga är att få dem att sluta knarka eller att inte börja. Vår uppgift är att få föräldrarna att vakna till, för det är de som kan påverka barnen bäst, och det tror jag att vi har lyckats med.

Polisen har även fått kritik för tillslaget hemma hos eleverna. En av föräldrarna har gjort en JO-anmälan.

– Den utredningen pågår och det är intressant för oss att få vägledning i våra juridiska bedömningar. Men vi försöker jobba så att föräldrar och barn känner sig bra bemötta, säger Patrick Widell.