ANNONS

Elever samlade in 35 säckar med kläder till flyktingar

Eleverna Carl-Fredrik Bergstrand, Linnea Ejefors, William Andersson-Junkka, Sara Moberg och Amanda Johansson var några av de elever på Bromma gymnasium som engagerade sig i insamlingen.
Eleverna Carl-Fredrik Bergstrand, Linnea Ejefors, William Andersson-Junkka, Sara Moberg och Amanda Johansson var några av de elever på Bromma gymnasium som engagerade sig i insamlingen.
På bara två dagar samlade elever på Bromma gymnasium in 35 fyllda sopsäckar med kläder till flyktingar. Kläderna kommer i veckan att köras ner till ön Lesbos i Grekland.
ANNONS

Flyktingkatastrofen har berört många under hösten och på Bromma gymnasium ville anti-mobbningsgruppen Brommas Vänner göra en insats för att hjälpa.

– Vi ville göra något konkret och undvika att samla in pengar eftersom vi är en skola, säger Suzanne Albrecht, lärare och kontaktperson för Brommas Vänner vid Bromma gymnasium.

Av en slump fick hon nys om en liten nybildad organisation som heter Help Needed Europe. Organisationen tar emot kläder de sedan åker och lämnar till flyktingar på olika håll i Europa.

Men kort varsel gjorde Bromma gymnasiums elever en kraftansträngning och samlade in kläder under två dagar. Totalt blev det 35 stora sopsäckar fyllda. Allt skulle sedan sorteras noga efter storlek och sort. Eleverna jobbade hårt, berättar Suzanne Albrecht.

– Brommagymnasiet hade verkligen gjort det så fint! Det var uppdelat i säckar och de hade skrivit vad det var – mössor i rätt storlek, jackor och så. Det var jättefint och det är verkligen saker som kommer till användning, säger Anna Karin Östblom, volontär på Help Needed Europe.

Organisationen kommer att åka till ön Lesbos i Grekland med en massa grejer – bland annat klädpåsarna från Bromma gymnasium – i början av nästa vecka. Sakerna körs med lastbil medan volontärerna flyger ner på egen bekostnad.

– Som vanlig människa kan man göra så otroligt mycket genom att faktiskt vara på plats. Måste inte vara jätteutbildad läkare, säger Anna Karin Östblom.

Kläderna från Bromma kommer att ges till flyktingar som nyligen klivit i land efter färden över havet från Turkiet.

– Det är jätteviktigt med kläder! Det är kallt och blåser. För någon vecka sedan var det 18-20 grader på dagen och nollgradigt på natten. När man åkt i de där små flyktingbåtarna som man läser om betyder att par varma skor och en varm jacka mycket. De små grejerna kan underlätta så otroligt mycket, säger Anna Karin Östblom.

ANNONS
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Bromma direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.