Elever sjuka av skolmaten – leverantör tvingas böta

Kommunen är kraftigt missnöjd med maten som levereras till skolor och äldreboenden.
Kommunen är kraftigt missnöjd med maten som levereras till skolor och äldreboenden.
Barn har blivit sjuka av felaktig kost och plastbitar har hittats i mat till barn och gamla. Dessutom har portionerna varit för små.

Nu kräver kommunen matleverantören Fazer på en halv miljon kronor i vite.

I januari 2013 skrev Väsby kommun avtal med Fazer food om att de skulle leverera mat till förskolor, skolor, äldreboenden och funktionshindrade. Sedan dess har klagomålen haglat in. Och under 2015 har bristerna varit allvarligare än någonsin.

– Det vi tycker är allvarligast är att man har serverat specialkost till fel personer, elever som ska få glutenfritt har fått mat som innehåller gluten så att de har blivit sjuka, säger Barbro Johansson, chef på Väsby Välfärd på kommunen.

Man har även hittat föremål i maten. Till exempel en bit av en plastsked, rester av plastförpackningar och plastfolie. Och i grytor som serverats till äldre har det funnits stora benbitar.

Vid andra tillfällen har inte någon specialkost alls levererats, skolor har fått alldeles för lite mat och maten har varit för kall.

Konsekvensen har blivit att barnen har fått gå hungriga eller att en stor del av skoldagen gått åt till att vänta på nya matleveranser efter att skolorna ringt och klagat.

– Vi tycker det här är väldigt allvarligt. Sluter vi ett avtal med en leverantör så förväntar vi oss att vi ska få det vi har beställt, säger Barbro Johansson.

Nu har kommunen fått nog och krävt Fazer på en halv miljon kronor i vite.

Sofia Liljefors-Edlund på Fazer medger att företaget inte har skött matleveranserna som man ska och att man haft för lite personal så att det inte funnits tid att följa de uppsatta rutinerna.

– Det här är helt oacceptabelt och vi ska göra allt vi kan för att det inte ska hända igen, säger hon.

Nu har företaget tillsatt mer personal. Sedan förra måndagen är företagets kvalitetschef på plats och ser över alla rutiner, som att rätt mat lagas och i rätt mängd.

Vitesbeloppet ska betalas till kommunen senast den 15 juni. Fazer food ska även komma in med en åtgärdsplan där man redovisar hur man ska komma till rätta med felen och säkerställa att liknande saker inte händer igen.

Avtalet med Fazer food går ut januari 2016, men det är oklart om kommunen ska byta matleverantör.

– Det vet vi inte än. Vi får göra en bedömning där vi tittar på pris, kvalitet och vilka företagen är och vad de har för referenser, säger Barbro Johansson.