Elever ska få lära sig om skärgården

För tredje året ­anordnas ”En dag i skärgården” på Grinda.

Dessutom drar ett nytt projekt i gång där skolelever får lära sig mer om skärgården.

Den 23 maj är det dags för ”En dag i skärgården”. Det är tredje året i rad som Skärgårdsstiftelsen anordnar den här dagen. Även i år blir det på Grinda.

– Från början sa vi att vi skulle alternera mellan ­olika öar. Men det har varit väldigt lyckat med Grinda. Det är lagom långt från stan och går att ta sig dit på två timmar, säger Ann Engblom på Skärgårdsstiftelsen.

Förra året besökte 800 personer ön under dagen.

– Det är naturligtvis väder­beroende, första året var en katastrof.

Vaxholmsbolaget subventionerar biljettpriset till Grinda under dagen så att vuxna åker för 60 ­kronor enkel väg och barn och unga upp till 19 år r­eser gratis.

Väl på ön finns det en massa saker att göra. Det går att låna fiskespö ­eller åka ut med en båt och leta gäddor i viken. Det finns motorbåtar på plats som man får åka en sväng med.

Värmdö jolleseglare är där med mindre båtar så att man kan prova på att ­segla.

Dessutom bjuder Skärgårdsstiftelsen på grillad korv, saft och bulle.

– Tanken är att få ut dem som kanske inte är i skärgården så mycket annars. Framför allt de som inte har råd, kanske ensamstående med barn. Det kostar ju en del att åka ut, säger Ann Engblom.

Samtidigt har Skärgårdsstiftelsen dragit i gång ett annat projekt för skolelever som heter ”Utbildningsplats skärgården”.

Stiftelsen har tagit fram ett stort pedagogiskt material som syftar till att få ut barn och unga i skärgården. Fokus ligger på nyanlända och barn med funktionsnedsättning, men rör alla elever. Tillsammans med sina lärare kan de ägna sig åt en dags fältstudier.

– Vi åker till Hjälmö och Björnö. Där kan de titta på växt- och djurlivet i vattnet och på land. Det är många som inte känner till att det finns så stora ytor för allmänheten. Och det är en bra strategi för att de sedan ska ta med sig mamma eller pappa, säger Sandra ­Löfgren som håller i ­projektet.

Fakta

200 barn besöker skärgården i projektet

Över 200 barn kommer att besöka Skärgårdsstiftelsens marker under maj och juni i projektet ”Utbildningsplats skär­gården”.

Elever från tio skolor är testpiloter i projektet. De får tillsammans med sin lärare resa till Björnö (Ramsviken), Hjälmö, Gålö (Skälåkers holme) eller Riddersholm (Skälholmen).

Eleverna är också med i framtagandet av ett aktivitets­material för årskurs 4–9.

Källa: Skärgårds­stiftelsen