Elever ska kunna duscha i enrum

Den som vill ska kunna duscha enskilt på badhus och i skolor i Botkyrka.

– Det finns ett brett politisk stöd, säger kultur- och fritidnämndens ordförande Mattias Gökinan (S).

Lokaltidningen Mitt i har tidigare skrivit om Bayram Uludags (MP) kamp för enskilda duschar i kommunens skolor och idrottsanläggningar.

Nu har han vunnit åtminstone en halv seger.

Kultur- och fritidsnämnden har beslutat att där det är möjligt bygga om vissa omklädningsrum så att både damer och herrar får åtminstone en dusch med dörr. När sedan nya omklädningsrum byggs ska en enskild dusch finnas med.

– Det känns väldigt bra. Det handlar om att erbjuda ett alternativ. Vår motion gick ut på att man skulle undersöka behovet av detta. Enligt mig har det alltid funnits ett sådant behov, säger han.

Tjänstemännen på kultur- och fritidsförvaltningen är negativa till duschar med dörr. Intresset för och behovet av enskilda duschar är för lågt för att motivera att bygga om de cirka hundra omklädningsrum som finns i kommunen, anser man.

För att fler ska vilja använda duscharna behöver de i stället bli fräschare, menar tjänstemännen. I dag duschar många ofta hemma eftersom de offentliga duscharna uppfattas som sunkiga, menar de och föreslår ökade resurser till underhåll och städning.

Ett argument som Bayram Uludag fört fram är att enskilda duschar skulle minska mobbning. Det tror varken tjänstemän eller andra politiker på. Men politikerna väljer ändå att gå emot tjänstemännen och föreslå en ombyggnad.

– Det är en ganska dyr investering, men det kan vara så ibland att vi har olika syn. Och här var vi politiker eniga, det var glädjande att Moderaterna också var så positiva, säger Mattias Gökinan.

Ombyggnaden ska ske allt eftersom, där det är möjligt och lätt att genomföra.

– Skolan ställer krav på att man ska duscha, samtidigt som unga av olika skäl, kulturella eller personliga, inte kan eller vill. De hamnar i en trängd situation som vi lätt kan lösa, då bör vi göra det, säger Mattias Gökinan.