Elever ska läsa sig till Nordpolen

På Brevik skola är en kula en läst bok. Marcus Ljungstedt, Hugo Gillerberg, Carolina Liljegard, Oliver Berggren, Klara Romell och Erika Bergling går på skolan.
På Brevik skola är en kula en läst bok. Marcus Ljungstedt, Hugo Gillerberg, Carolina Liljegard, Oliver Berggren, Klara Romell och Erika Bergling går på skolan.
På Brevik skola betraktar man läsning som en sport. Det har motiverat eleverna att vilja läsa sig ända till Nordpolen.

– Det finns barn som säger åt sina föräldrar att lägga undan telefonerna för att läsa med dem i stället, säger rektor Anna Hansson Bittár.

Vad kan man göra för att få barn att läsa mer? Anna Hansson-Bittár, rektor på Brevik skola, läste den ena nedslående artikeln och rapporten efter den andra och såg problem även på den egna skolan.

Lagom till terminsstarten lanserades därför idén att läsning skulle bli elevernas nya sportgren och att barnen skulle läsa sig ända till Nordpolen.

– Just nu inför terminsslutet håller vi på att sammanställa hur långt vi har kommit. För varje läst bok får barnen också lägga en kula i stora cylindrar som står vid entrén. De ger en bra visuell bild, berättar Anna Hansson-Bittár.

Även förskolebarnen deltar i läsprojektet. För att de små barnen ska få en uppfattning av hur många kilometer text de läst får de gå samma sträcka. Under hösten har till exempel 4-åringarna därför promenerat till Tyresö slott.

Efter ett halvår har läsandet på skolan fått ett rejält uppsving, enligt Anna Hansson Bittár.

– Både föräldrar och barn är väldigt engagerade. En pappa berättade för mig att de bestämt hemma att böcker ska vara vardagsgodis och I-pad lördagsgodis. Vi pratar också om att vi ska bli bäst i Tyresö på att läsa, eller varför inte i Stockholm – eller hela Sverige, säger hon.