Min lokala hjälte

Elever skänkte leksaker till barn i Riga

Nan Wallin packar ner alla de kläder och leksaker som ska skänkas till barnen i Riga.
Nan Wallin packar ner alla de kläder och leksaker som ska skänkas till barnen i Riga.
Två avgångsklasser från Stadsmissionens folkhögskola i Liljeholmen åkte i förra veckan på en studieresa till Riga.
Med sig i bagaget hade de insamlade kläder, leksaker och skolböcker som skänktes till barn som lever i utsatta miljöer.
– Det kändes bra, säger Nan Wallin, en av eleverna på resan.

I flera veckor hade klasserna på sociala programmet samlat ihop kläder, leksaker, gosedjur, kritor och sällskapsspel.

– Vi samlade in från oss själva och andra elever. Sakerna skulle passa barn mellan 5 och 17 år, säger Nan Wallin, en av eleverna.

Med en handfull extra resväskor reste klasserna till Riga i förra veckan. Där skulle de lämna över sakerna till Frälsningsarméns center för barn med särskilda behov. Centret fångar upp och stöttar barn som lever i socialt utsatta familjer, där det kan finnas missbruks – eller försörjningsproblem.

Barnen går till centret efter skolan för att få hjälp med läxor i en lugn miljö, äta ett mål mat, delta i skapande aktiviteter och få socialt stöd.

– Det kändes bra att träffa barnen. De blev glada för allt vi hade med oss, säger Nan Wallin efter besöket och överlämningen av de insamlade sakerna.

Hon tillägger:

– Vi har fått möjlighet att få komma tillbaka och göra vår praktik här i höst, och få ytterligare en inblick i all verksamhet som finns här. Jag tänkte anmäla mitt intresse.

Trots att det är ett grannland är skyddsnätet i Lettland långt ifrån lika starkt som i Sverige. Frivilligorganisationerna fyller därför en viktig roll.

Klasserna besökte under sin studieresa kvinnoorganisationen Marta, som arbetar med socialt och psykologiskt stöd till kvinnor i våldsamma relationer. De gjorde även ett besök hos Dialogs, som fokuserar på hälsovård samt socialt stöd till i första hand sprutmissbrukare.