ANNONS

Elever skolkar bort studiebidrag

Antalet gymnasieelever i Täby som fick studiebidraget indraget på grund av skolk dubblerades på ett år.
ANNONS

Statistik från CSN visar att fler än var tjugonde elev – 7,1 procent av 3 285 elever – under minst en månad förra läsåret blev av med sitt studiebidrag på grund av skolk. Året innan var andelen 3,6 procent.

– Jag tror att skolorna i större utsträckning drar in studiebidraget snabbare nu. De vet att det är ett effektivt sätt att markera för eleverna att det inte är okej att inte ha god närvaro, säger Henrik Mattisson, utbildningschef vid Täby kommun.

Förr kunde elever skolka ganska mycket innan studiebidraget påverkades. Men sedan ett par år tillbaka räcker det med fyra timmar i månaden för att pengarna ska ryka. Antingen får eleven inga pengar den månaden eller så blir den återbetalningsskyldig om utbetalning redan är gjord.

När en elev skolkar mycket får eleven i regel träffa skolans elevhälsoteam.

– Det kan vara studievägledare, kurator eller skolsköterska. Man måste ta reda på vad frånvaron beror på. Om det är medicinska skäl eller om något kärvar i studierna.

Ogiltig frånvaro behöver inte betyda att en elev har problem i skolan, men enligt Henrik Mattisson ska skolk alltid tas på allvar eftersom det kan få långtgående konsekvenser.

– För många innebär det att man har svårt att följa med i undervisningen och får svårt att nå kunskapskraven och godkända och fullvärdiga betyg.

Sedan ett par år tillbaka räcker det med fyra timmar i månaden för att pengarna ska ryka.

ANNONS
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Täby direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.