Elever slåss för att rädda gymnasiet

Eleverna på Farsta gymnasium har inte gett upp hoppet om skolans framtid. I förra veckan samlade de in namnunderskrifter i Farsta centrum, i protest mot utbildningsnämndens beslut att lägga ner skolan.

– Vi fick ihop över tusen underskrifter. Det är många som vill stödja oss. Det är folk som själva har barn och förstår att det här handlar om Farstas framtid, säger Anthony Jobarteh som går andra året på barn- och fritid.

I torsdags kväll, efter en kort demonstration vid Farstas tunnelbanestation, begav sig en grupp elever till stadsdelsnämndens möte för att vädra sin kritik. Detta väckte viss förvåning bland lokalpolitikerna, eftersom de också vill att skolan ska vara kvar.

– Det var bra att de visade sig och förde fram sina åsikter. Men egentligen är det ju utbildningsnämnden de borde uppvakta, konstaterar Lars Jilmstad, (M), ordförande i Farsta stadsdelsnämnd.

Vad gör ni i stadsdelsnämnden för att skolan ska få vara kvar?

– Jag tror att alla partier var för sig kommer att försöka påverka. Personligen ska jag ta kontakt med de moderater som sitter i utbildningsnämnden och se om de kan tänka sig att ompröva beslutet.

Stadsdelsnämnden har i en tidigare skrivelse kallat nedläggningsplanerna kortsiktiga.

– Det talas om vikande elevunderlag och stort renoveringsbehov. Men då kan man väl satsa på att fräscha upp skolan de år det är lite färre elever, menar Lars Jilmstad.

Bland skolans elever kommer kampanjen att rulla vidare.

– Nästa steg blir att stanna hemma från skolan en heldag som protest, säger Anthony Jobarteh.

Det är många som vill stödja oss.Anthony Jobarteh elev