ANNONS

Elever slipper byta skola

Joan Stas barn Merlijn och Pepijn Verschoor skulle ha fått gå i varsin skola. Nu får de gå tillsammans. Även föräldrarna Monika Domon, Peter Rönnqvist, Rickard Gunnarsson och Robert Eklund – här framför Kästaskolans paviljonger – har fått rätt mot kommunen.
Joan Stas barn Merlijn och Pepijn Verschoor skulle ha fått gå i varsin skola. Nu får de gå tillsammans. Även föräldrarna Monika Domon, Peter Rönnqvist, Rickard Gunnarsson och Robert Eklund – här framför Kästaskolans paviljonger – har fått rätt mot kommunen.
På flera håll i Huddinge har föräldrar överklagat vilken skola deras barn placerats i.

I Vistaberg skulle 124 barn omplaceras, men de får nu gå kvar efter att föräldrarna överklagat.
ANNONS

– Att kommunen tar sådana här beslut gör mig väldigt orolig. Det händer säkert på fler platser, säger Peter Rönnqvist.

Hans barn var en av de 124 elever i klasserna 1–3 som skulle omplaceras från Vistaskolan till Kästaskolan. Vistaskolan hade för många sökande och Kästaskolan, bestående av paviljonger, var tom.

39 föräldrar överklagade beslutet till Skolväsendets överklagandenämnd, som gav föräldrarna rätt eftersom det var skolan som gjort omplaceringarna och inte grundskolenämnden. Men grundskolenämnden tog upp ärendet i maj och följde tidigare beslut. Föräldrarna överklagade återigen.

– Sista veckan i skolan placerades våra barn i en överklagandeklass och skolbeskeden delades ut i klassrummen så att barnen kunde jämföra klasser. Det kändes verkligen inte bra och vi har anmält kommunen för detta också, säger Peter Rönnqvist.

Nyligen slog Skolväsendets överklagandenämnd fast att samtliga barn får stanna i Vistaskolan. Enligt beskedet har den som blivit placerad i en skola rätt att gå kvar.

Malin Danielsson (FP), ordförande i grundskolenämnden, säger att politikerna ansåg att det var mest rättvist att utgå från den relativa närhetsprincipen vid omplaceringar när inte tillräckligt många sökte till Kästaskolan.

Att överklagandenämnden bestämt att eleverna ska gå kvar får kommunen nu rätta sig efter.

– Det är bara att gilla läget. Det blir stora klasser, men det viktigaste är att vi fick besluten före skolstarten, säger Malin Danielsson.

Såväl Miljöpartiet som Socialdemokraterna reserverade sig mot kommunens beslut. Rikard Lingström (S), andre vice ordförande i grundskolenämnden, anser att man borde ha försökt att få till omplaceringar på frivillig väg.

ANNONS

– Att barn och föräldrar drabbas på det här sättet är helt oacceptabelt. Byggprocesserna för nya skolor måste snabbas på så att vi kommer till rätta med bristen på skolplatser, säger han.

Även i andra delar av Huddinge är föräldrar missnöjda med placeringen av deras barn. Ett område som har för få skolplatser är Segeltorp.

Sofie Lagerkvist hade sökt Segeltorpsskolan till sitt barn, men har inte fått plats.

– Det är inte vi föräldrar som drabbas, utan barnen. Vår son har mått dåligt under sommaren.

Malin Danielsson (FP) är självkritisk:

– Vi måste planera mycket bättre när vi bygger nya områden, det är pinsamt att vi inte har tänkt på skolor.

Jan-Eric Johansson, chef för grundskoleförvaltningen, menar att kommunen nu har bättre koll.

– Vi är nu mycket mer med i processen vid byggandet av nya bostadsområden, så att vi får med skolbyggande.

Fakta

Många överklagar placeringar

81 procent av eleverna fick sitt förstahandsval. År 2011 var andelen 91 procent.

69 elevplaceringar har överklagats. 60 av dessa gäller placering av 6-åringar. Så många har det varit det senaste året på grund av skolbristen, enligt kommunen.

Av de övriga nio har kommunen hittat en lösning för en elev.

I Segeltorp öppnas nu Skansbergets skola. Nästa höst väntas platsproblemen kvarstå, och paviljonger kan då bli lösningen.

Källa: Huddinge kommun

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Huddinge direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.