ANNONS

Elever tillverkade mössor till nyfödda

Parkhemsskolans femteklassare med mössorna som ska skänkas bort.
Parkhemsskolans femteklassare med mössorna som ska skänkas bort.
Eleverna i fjärde och femte klass på Parkhemsskolan i Tullinge har tillverkat mössor som de tänker skänka till för tidigt födda barn.
ANNONS

Nicole Thelberg som är textillärare på skolan fick idén efter att hon sett ett inlägg på facebook. En vän hade delat ett inlägg där det stod att Svenska Prematurförbundet har stor brist på mössor i Stockholm och Uppsala.

– Då tänkte jag att det skulle vara en jättebra grej på textilslöjden då vi jobbar med det entreprenöriella lärandet, säger Nicole Thelberg.

Eleverna har nu sytt ett helt gäng mössor. Vissa har nöjt sig med att tillverka en, andra har slagit på stort och gjort flera. Som du ser på bilderna har kreativiteten flödat fritt och nu kommer bebisarnas huvuden att prydas av både katt- och glassmönster.

Nicole Thelberg berättar att eleverna uppskattar projektet. Föräldrarna har också gett positiv feedback, bland annat genom att bidra med tyger.

Enligt Nicole Thelberg är arbetet inte fullt så pilligt som man kan tro, med tanke på hur små mössorna är. Hon har tillverkat mallarna och eleverna har sedan mätt ut tyget och sytt ihop dem på egen hand. Nu kommer cirka 80 mössor att skänkas till Svenska Prematurförbundet som i sin tur tvättar dem noga och ger dem vidare till sjukhusen som ser till att de för tidigt födda barnen får dem.

Karl Rombo som är ordförande Svenska Prematurförbundet berättar att runt sju procent av alla barn föds för tidigt. Mössorna är till för att hålla barnens huvuden varma när de ligger i sina dagbäddar. Det är många vuxna som engagerar sig i verksamheten, både genom att tillverka kläder och mössor.

– Det här är kanske den första skolan jag vet av. Det är väldigt fint och solidariskt, säger Karl Rombo.

Fakta

Stärker barnens röst

Riksförbundet Svenska Prematurförbundet arbetar för att stärka de för tidigt födda barnens röst i samhället genom information, opinionsbildning och föräldrastöd.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.