Elever tvingas äta sin lunch halv elva

För små lokaler och för många elever.

Det är anledningen till att 77 procent av grundskolorna i innerstan serverar lunch före klockan 11 – något som bryter mot Livsmedelsverkets rekommendationer.

Och de tidiga luncherna väcker reaktioner från både föräldrar och experter.

En tallrik köttbullar med potatis och brunsås före klockan elva? Eller en mastig lasagne?

För många vuxna är det uteslutet att äta lunch tidigt på förmiddagen, men på många av Stockholms kommunala grundskolor har eleverna inget val. På 27 av 35 skolor serveras lunch före klockan 11, visar lokaltidningen Mitt i:s rundringning.

– Vi tycker att det är problematiskt. Att vara hungrig påverkar koncentrationen och det ser vi en fara i, säger Eva Sundberg, projektledare för offentliga måltider på Livsmedelsverket, vars rekommendationer är att skollunch tidigast ska serveras klockan 11.00.

När Stockholms stad i april antog nya riktlinjer för skolluncher var den uttryckliga målsättningen att följa Livsmedelsverkets rekommendationer. All skollunch före klockan 10.30 förbjöds och i beslutet slås fast att skolorna helst inte ska servera lunch före klockan 11.

På Rålambshovsskolan fick eleverna äta lunch så tidigt som klockan 10.20 fram till dess att Janet Homrighausen, vars son går på skolan, reagerade. Hon skickade brev till både skolchefen och skolborgarrådet Lotta Edholm (Fp), vilket ledde till att skolan fick bakläxa.

Med tio minuter.

– Vi har ändrat det nu, säger rektorn Gunilla Olsson och berättar att inga luncher serveras före klockan 10.30.

– Om man anser att de tidiga luncherna är problematiska rekommenderar vi att man skickar med barnen en smörgås, säger hon.

Men för Janet och Joquim Homrighausen är effekterna negativa.

– Häromdagen kom vår son hem och var helt kallsvettig, han började klockan åtta och hade ätit lunch vid halv elva. Han hade blodsockerfall, säger Janet Homrighausen.

– Ungarna är inte hungriga vid halv elva, säger Joquim Homrighausen.

Många av skolorna som Lokaltidningen Mitt i har pratat med säger att det är omöjligt att servera lunch vid den rekommenderade tiden. För att få ihop schemat måste vissa elever äta tidig lunch – matsalarna är helt enkelt inte stora nog.

– Det är klart att det vore underbart om vi hade en större matsal. Men så är inte fallet. Jag tycker att det är en politisk fråga, säger Gunilla Olsson.

Skolborgarrådet Lotta Edholm (FP) påpekar att diskussionen inte är ny, men att de ny reglerna trots allt har gjort skillnad.

– Tidigare har det inte funnits några riktlinjer. Nu har vi fastställt att skolorna inte får servera lunch före halv elva. Det är viktigt att vi har de reglerna – Det får inte vara för tidigt, säger hon.

Hur ofta äter du själv lunch före klockan elva?

– Det sker ganska sällan, däremot gjorde jag det när jag gick i skolan. Jag är hungrigare på förmiddagen än eftermiddagen.

Joquim och Janet Homrighausen är upprörda över att eleverna på Rålambshovsskolan måste äta lunch redan 10.30.

Fakta

Ingen lunch ska serveras före klockan 11

I våras antog Stockholms stad nya riktlinjer kring skolmaten. Där slås det fast att skolorna ska sträva efter att servera lunch tidigast klockan 11.00. Och absolut inte före 10.30. Skolor som severar lunch före 11.00:

Södermalm: 12 av 14

Kungsholmen: 4 av 7

Vasastan: 7 av 8

Östermalm: 4 av 6

Källa: livsmedelsverket