Elever tvingas ta med sig matsäck

Elever i Lilla Adolf Fredriks skola tvingas ta med sig matsäck.

Anledningen är att mellanmålet krympts efter en ny upphandling.

Lokaltidningen Mitt i berättade nyligen om att skol-maten serveras före klockan 11 på 27 av 35 skolor i innerstan, bland annat på låg- och mellanstadiekolan Lilla Adolf Fredrik på Dalagatan.

Många av skolbarnen är därför väldigt hungriga när det är dags för mellanmål på eftermiddagen. Men sedan i våras har man minskat på det, och eleverna tvingas ta med sig matsäck.

– Vi uppmanas att packa ner lite extra frukt och smörgåsar, säger en förälder som vill vara anonym.

Flera föräldrar upplever att deras barn är trötta och griniga när de kommer hem.

– Man kan ju tänka sig hur man själv blir när man inte får äta ordentligt under en arbetsdag. Dessutom medför ju det inlärningssvårigheter, säger föräldern.

Barnen får en mjuk smörgås, en liten skopa cornflakes till mjölk eller filmjölk samt en halv frukt.

– Skolledningen har inte informerat oss om neddragningen. Det är bättre att vara uppriktig och säga hur det ligger till, säger föräldern.

Janne Lindelöw, rektor på Lilla Adolf Fredriks skola, håller med om att mellan­målen är för små, och att det är en följd av en ny upphandling med Sodexo som tillreder maten.

– De kunde erbjuda det som vi ville ha till ett lägre pris än de andra entreprenörerna och vann därför upphandlingen. Men vi hade inte räknat med ett lägre mellanmålspris, säger Lindelöw.

Enligt honom insåg skolledningen att mellanmålet är för litet för ett par veckor sedan, men först nu har man fått in klagomål från föräldrar.

– Det var inget som framkom på vårt första matrådsmöte med personal och elever i september så föräldrarnas missnöje kom som en ganska stor överraskning för oss, säger Janne Lindelöw.

Nu lovar han att barnen från och med nästa vecka ska få två smörgåsar samt något extra, exempelvis pizza eller pannkakor, en gång i veckan.

– Vi kommer att göra en tilläggsbeställning för den nuvarande nivån inte är bra nog.

Barnen får dock även i fortsättningen äta lunch innan klockan 11 för att få ihop skolschemat eftersom matsalen inte är tillräckligt stor.