Elever väljer bort hemorten

Hur har du valt?  Gustaf Berggren: Teknik på UBG. Det är nära och bra, och jag har kompisar som går där. Jag vill inte hålla på och åka kommunalt, utan kan ta buss eller moped. Manahil Siddiq : Natur på UBG. För att jag vill bli läkare. Jag kommer att vara nära hemmet. Det tar lång tid att åka någon annanstans och jag vill ha tid för att plugga.
Hur har du valt? Gustaf Berggren: Teknik på UBG. Det är nära och bra, och jag har kompisar som går där. Jag vill inte hålla på och åka kommunalt, utan kan ta buss eller moped. Manahil Siddiq : Natur på UBG. För att jag vill bli läkare. Jag kommer att vara nära hemmet. Det tar lång tid att åka någon annanstans och jag vill ha tid för att plugga.
Hur har du valt?  Bastian Garpstål: Teknisk inriktning på Fridegårds, Håbo. Det verkade väldigt trevligt och jag vill hålla på med teknik inom musik.
Hur har du valt? Bastian Garpstål: Teknisk inriktning på Fridegårds, Håbo. Det verkade väldigt trevligt och jag vill hålla på med teknik inom musik.
Hur har du valt?  Sandra Rosén: Ekonomi på Thoréen Business School, Stockholm. Jag vill åka härifrån en stund och det såg bra ut på öppet hus.
Hur har du valt? Sandra Rosén: Ekonomi på Thoréen Business School, Stockholm. Jag vill åka härifrån en stund och det såg bra ut på öppet hus.
Hur har du valt?  David Gabrielsson: VVS på YTC i Jakobsberg. Det var det närmaste stället och det kändes rätt för mig.
Hur har du valt? David Gabrielsson: VVS på YTC i Jakobsberg. Det var det närmaste stället och det kändes rätt för mig.
Hur har du valt?  Moa Andersson: Samhälle i Mora. Jag flyttar dit för innebandyn. De har den bästa klubben, och jag slipper åka kommunalt.
Hur har du valt? Moa Andersson: Samhälle i Mora. Jag flyttar dit för innebandyn. De har den bästa klubben, och jag slipper åka kommunalt.
Mindre än hälften av niorna väljer att plugga vidare i Upplands-Bro. Istället strömmar det till elever från andra kommuner och andelen sökande blev stort i årets gymnasieval.

Det är lite mer än en vecka kvar till skolavslutningen på grundskolorna runt om i kommunen. Efter sommaren väntar ett nytt äventyr för en del av eleverna.

De som går i niondeklass skickade för några veckor sedan in sin andra ansökan till gymnasiet. Många vet redan vilka program och gymnasium de kommer att studera på i höst.

Vid Hagnässkolans tillfälliga lokaler vid Brunnaskolan möter Mitt i flera som vet vad de ska göra till hösten.

Gustaf Berggren och Manahil Siddiq har valt gymnasiet i Upplands-Bro, UBG.

– Jag vill vara nära hemmet. Det tar lång tid att åka till en annan skola och jag vill ha tid för att plugga, säger Manahil Siddiq, som ska studera naturvetenskapsprogrammet i höst.

Gustaf Berggren tänker studera teknikprogrammet på UBG.

– Det är nära och bra. Jag har också flera kompisar som går där, säger han.

Men majoriteten av gymnasieeleverna som är folkbokförda i Upplands-Bro studerar på en gymnasieskola i en annan kommun. Förra året var endast 44 procent av gymnasieeleverna från Upplands-Bro elever på Upplands-Bro gymnasiet. Samtidigt valde ungefär 56 procent att studera i en annan kommun.

Bastian Garpstål, Sandra Rosén, David Gabrielsson och Moa Andersson har alla valt att studera på en annan ort.

– Jag har gått alla åren i grundskola här. Man vill träffa andra och få en utmaning, säger Sandra Rosén som ska börja studera vid Thorén Business School i centrala Stockholm.

Det varierar kraftigt kommun till kommun hur bra man lyckas locka de egna eleverna. I Järfälla studerade 32 procent av de egna eleverna i kommunen, i Upplands Väsby 29 procent.

En stor del av eleverna som går på Upplands-Bro gymnasiet är från andra kommuner. Ulf Peterson, rektor vid gymnasiet, uppskattar andelen till 55 procent.

– Vi har ett tillflöde av lika många som de som väljer att studera i en annan kommun. Jag tror att det är en vanlig trend, särskilt i ett län med storstäder, säger han.

Flest elever kommer från Järfälla, följt av Upplands Väsby, Bålsta och Sundbyberg.

Till hösten är det ekonomi som varit det mest populära programmet, med två fulla klasser. Ett annat är teknik. Till hösten var ansökningarna så många att det övervägdes att två klasser skulle startas. Tvärtom är det för estetiska programmet, vilket har minskat i popularitet.

– Vi brukar ha fullt på alla program förutom det estetiska och bygg. Estetiska programmet har gått ner sedan jag kom hit för fem år sedan, säger Ulf Peterson.