Elever väljer bort Värmdö

Sinead Brodd går på Kungliga balettskolan på Södermalm. Hon har ofta 13–14 timmar långa skoldagar, inräknat resorna från hemmet på Ingarö.  Foto: Johan Kindbom
Sinead Brodd går på Kungliga balettskolan på Södermalm. Hon har ofta 13–14 timmar långa skoldagar, inräknat resorna från hemmet på Ingarö. Foto: Johan Kindbom
Var tionde grundskoleelev i Värmdö söker sig till en skola utanför kommunen. Sinead Brodd är en av dem, hon går på Kungliga balettskolan på Södermalm.

– Jag vill dansa och då är det enda alternativet, säger hon.

Väckarklockan ringer klockan 05.50 hemma hos Sinead Brodd på Ingarö. Om hon har tur kan hon åka bil med sin pappa, annars tar hon bussen klockan 06.40 och hinner precis till skolan som börjar klockan 08.00. Skoldagen varar till 18.20 och Sinead är ofta inte hemma förrän klockan åtta på kvällen.

Sinead Brodd går i årskurs nio på Kungliga svenska balettskolan i Münchenbryggeriet på Södermalm. Hon har ett späckat schema. Lokaltidningen Mitt i lyckas knipa tio minuter av hennes lunchrast för fotografering.

– Jag tycker inte att det är jobbigt med långa dagar, det jobbiga är att åka buss och tunnelbana och gå ute och frysa, säger hon.

Sinead har gått på Kungliga balettskolan sedan fjärde klass.

– Jag vill hålla på med dans och det är den enda dansutbildningen som finns i Stockholm, berättar hon.

På förmiddagarna är det teori och på eftermiddagarna har hon olika danslektioner. Nästa år ska hon söka till skolor utomlands.

Är det värt de långa resorna och de långa dagarna?

– Ja, om det är något man verkligen vill göra och får göra det någon annanstans. Men jag skulle inte åka långt för att gå i en helt vanlig skola, säger Sinead Brodd.

Det är många Värmdöbarn som reser långt till sin skola. Uppgifter från Skolverket visar att var tionde grundskoleelev i Värmdö väljer att gå i en skola utanför kommunen. Vanligast är att eleverna söker sig till skolor i Nacka och Stockholm.

– Den senaste tiden är det många elever som har sökt sig till Engelska skolan och Kunskapsskolan i Nacka. Tyvärr finns inte de skolorna i Värmdö, säger Max Ljungberg (MP), ordförande i utbildningsstyrelsen.

Är det ett problem att elever söker sig till skolor utanför kommunen?

– Nej, varför skulle det vara det? Det är synd om barnen som får långa resvägar. Men vi är för det fria skolvalet. Sedan vill vi naturligtvis att så många som möjligt ska välja våra skolor i Värmdö.

Ofta är det studiemotiverade elever som rör på sig.

– Många av dem som gör aktiva skolval har högutbildade föräldrar. När det gäller att söka sig till en skola i en annan kommun vet vi att infrastrukturen har stor betydelse, säger Jenny Kallstenius på Skolverket.

Skolpendlingen medför att vissa skolor blir svåra att komma in på, medan andra kan stå med tomma platser.

– Om man går på en skola som många söker sig från påverkar det naturligtvis självbilden hos de elever som går kvar, säger Jenny Kallstenius.

Även Max Ljungberg ser vissa problem.

– Det kan till viss del påverka likvärdigheten. Vi håller på att titta på en differentierad skolpeng för att komma till rätta med det.

Max Ljungberg tycker dock att Värmdös skolor har ett oförtjänt dåligt rykte.

– Vi har haft problem på till exempel Hemmesta skola. Men det är många år sedan. Skolorna får dras med det här ryktet. Det som är viktigt för framtiden är att skolorna får en tydlig ledning och att de tänker igenom vad de ska ha för profil och inriktning.

Sinead Brodds vänner kommer från alla möjliga håll, eftersom de sökt sig till balettskolan.

– Men jag känner en tjej på Ingarö. Hon gick på en skola i ­Värmdö, men tyckte inte att den var bra så hon bytte till Kunskapsskolan i Nacka, berättar Sinead Brodd.