ANNONS

Elever vill se något nytt

Mindre än var tredje väljer att gå i någon av Järfällas kommunala gymnasieskolor. I stället drömmer eleverna om att bli läkare eller stjärnor i amerikansk fotboll.
ANNONS

För vissa är valet till gymnasieskolan självklart.

– Jag viste direkt vad jag skulle välja för program. Sedan har jag valt mellan olika skolor, men det blir ändå den närmsta, säger Andinet Eyob.

Han ska plugga byggprogrammet på YTC i Jakobsberg med målet att bli snickare.

Han och resten av niondeklassarna på Källtorpsskolan i Kallhäll har precis fått sina preliminära antagningsbesked. En som har funderat mycket över valet är Viktor Nystrand.

– Mitt mål är att bli läkare, så jag vet att jag vill plugga vidare. Då vill jag ha nära till skolan för att kunna fokusera på studierna. Jag har också mina kompisar där.

Även Dilkha Najafi har tänkt sig en yrkesbana inom sjukvården. Hon vill bli tandhygienist.

– Jag har bott i Sverige i nästan fyra år. Jag vet att natur ger många möjligheter, men jag vill inte riskera att välja det och få det för jobbigt senare.

I stället har hon valt samhälle-natur.

Två som siktar högt med sina studier redan nu är Sanna Olsson och Felix Grönqvist.

ANNONS

Sanna har sökt till IB-programmet på Sigtunaskolan humanistiska läroverket. Först ville hon bara bort från kommunen, men skolan verkar så bra att hon hade valt den oavsett var den låg. Hon får något drömmande i blicken när hon beskriver skolan och lärarna.

– Och så har kungen gått där, säger hon.

Även Felix har stora drömmer. Han vill spela amerikansk fotboll på elitnivå i USA. Men för att nå dit krävs hård träning.

Det hoppas han kunna få på riksidrottsskolan Celsiusskolan i Uppsala.

– De spelare som kommer in där anses tillhöra topp tio i Sverige.

Har du någon backupp i fall du inte skulle komma in?

– Andrahandsval? Nej.

Läs mer:

Det här ska kommunen göra för att fler ska vilja plugga i Järfälla.

Vad har du sökt till gymnasiet?

Sanna Olsson:

– Jag har sökt till IB-programmet på Sigtunaskolan humanistiska läroverket. Det är en internatskola, men jag kommer inte att bo där första året.
Dilkha Najafi:

Jag har valt samhäll-natur på Upplands-Brogymnasiet eftersom jag vill plugga till tandhygienist efteråt. Det öppnar möjligheter, men är inte lika svårt som vanlig natur.

Felix Grönqvist:

– Celsiusskolan i Uppsala. Det är ett riksidrottsgymnasium med amerikansk fotboll. Jag vill till USA och det här är bästa vägen dit.
Andinet Eyob:

– Jag ska gå byggprogrammet på YTC i Jakobsberg. Jag vill bli snickare och har varit intresserad av det sedan jag var liten.
Viktor Nystrand:

– Jag har valt natur på Upplands-Brogymnasiet. Jag vet att det är en bra skola och jag har mina kompisar där. Jag orkar inte pendla flera timmar varje dag när det finns en bra skola i närheten.
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Järfälla direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.