Min lokala hjälte

Eleverna blåsta på praktiken i Spanien

I dagarna skulle åtta elever som går sista terminen på handelsprogrammet i Vallentuna gymnasium åka på praktik i Spanien. Men nu får bara två av dem åka, något som upprört både elever och föräldrar.

Sedan förra året erbjuds elever på handels- och administrationsprogrammet två veckors praktik i Spanien. I höstas fick fem elever åka på praktik i den soliga turistorten Antegera, fem mil norr om Malaga. Där jobbade de bland annat i receptionen på en turistförening.

Nu i vår skulle åtta elever som går den sista terminen på programmet få två veckor i Malaga i samband med den sista praktikperioden. Därefter skulle de ha fyra veckors praktik i Vallentuna eller Upplands Väsby.

– Min son hade blivit utvald som en av åtta personer att få åka till Malaga. De skulle praktisera, ha eget boende och ta hand om sig själva. Men knappt fyra veckor innan fick vi plötsligt nej, säger en av föräldrar-na.

Hon är framförallt kritisk till att skolan haft så dålig framförhållning. För hennes son löste det sig, hon hjälpte till att hitta en annan lokal praktikplats. Han skulle dock hellre ha varit två veckor i Spanien.

Den ansvariga läraren Birgitta Thörnbladh, som är den som planerar praktiken för eleverna på handels- och administrationsprogrammet vill inte uttala sig utan hänvisar till skolans rektor.

– Vi har handelselever som kommer att åka nu i vår. Två elever ska göra praktik i Malaga där vi haft utbyte även tidigare, säger rektor Helena Henrikson.

Men det var åtta elever som skulle åka från början?

– Nej, inte egentligen, de elever som varit intresserade har vi kunnat erbjuda praktik i Malaga. Vi har två stycken som åker nu i dagarna.

Men fler har ju tidigare fått veta att de ska åka?

– Jag har pratat med Birgitta Thörnbladh som håller i resan. Det här handlar om kriterier för de som ska åka, bland annat språkkunskaper, säger Helena Henrikson.

Enligt Skolverket finns det inga specifika regler för hur sent en skola kan ställa in en planerad praktik, men det är skolans och inte elevens ansvar att ordna fram praktikplatser.

Helena Henrikson berättar att skolan kommer att erbjuda fler platser i Malaga till hösten – men det hjälper inte klassen som tar studenten nu till sommaren. De har blivit snuvade på sin utlandspraktik.

Fakta

Praktik i England planeras

I framtiden ska Vallentuna gymnasium ordna praktikplatser på företag i Vallentuna och i Upplands Väsby åt elever på en spansk gymnasieskola.

Gymnasiet har även som mål att inom ett par år även kunna erbjuda praktikplatser i England.