ANNONS

Elever tävlar om den godaste skolmaten

Arszen Bundás och Mateja Devcic-Tomanic köade länge för att få Sigrid Báránys autograf
Arszen Bundás och Mateja Devcic-Tomanic köade länge för att få Sigrid Báránys autograf
Sigrid Bárány hoppas på att det kommer in recept som även är klimatsmarta.
Sigrid Bárány hoppas på att det kommer in recept som även är klimatsmarta.
Alla elever fick fruktsallad efter maten.
Alla elever fick fruktsallad efter maten.
Dagens lunch i Bodals skola är korvgryta eller morotsbiffar – men framöver kan det bli eleverna själva som får bestämma vad som serveras.
I tävlingen "Årets elevkock" tävlar skolorna på Lidingö om vem som hittar på det godaste receptet.
ANNONS

Lunchen har precis börjat på Bodals skola. Men den här dagen är det varken maten eller klasskompisarna som lockar mest, utan bordet med fruktsallad och en äkta tv-kändis, Sigrid Bárány som vann Sveriges mästerkock 2012. Kön ringlar lång för att få en autograf – och gärna en stjärna.

– Dessa stjärnor alltså! Jag som hade lågt betyg i teckning, säger Sigrid Bárány, samtidigt som hon skriver autografer och ritar stjärnor till alla elever som vill.

Vill få eleverna att engagera sig i skolmaten

Hon sitter med i tävlingsjuryn och är en av dem som ska bedöma vilka rätter som eleverna ska få smaka på och rösta om. Tävlingen går ut på att alla elever i kommunala skolor på Lidingö får lämna in ett recept, en jury väljer ut tre finalister. I mitten av maj serveras rätterna i matsalarna på Lidingö och efter det får eleverna själva rösta på den rätt de tycker är godast. Den som kommit på vinnarreceptet får en Ipad.

– Det är väldigt behjärtansvärt att få elever att engagera sig i skolmaten och att eleverna får respektera sin smak. Det är så utbrett att man inte ska gilla skolmaten, säger Sigrid Bárány.

Hon har varit med i liknande projekt tidigare och tror på många bra receptförslag.

– Det är roligt om man tänker ett extrasteg. Det ska vara med hjärtat eller hjärnan, säger hon och lägger snabbt till:

– Eller magen!

Däremot krävs det lite sållning för att få fram de bästa recepten.

– Men först får vi ta bort de som är helt galna, som åtta liter vaniljglass med marshmallow.

ANNONS

Spagetti och köttbullar är en favorit

Arszen Bundás och Mateja Devcic-Tomanic går i ettan och har precis fått autografer och fruktsallad. Men om de själva ska delta i tävlingen och med vilket recept har de inte bestämt.

– Ska vi göra det? Okej! Vad ska vi hitta på?

Men kanske blir det något med spagetti, som de båda gillar. Favoriträtten går i Lady och Lufsen-tema.

– Spagetti och köttbullar!

Lina Andersson är restaurangchef för skolorna på Lidingö.

– Det här är ett jättebra initiativ. Det är viktigt att eleverna kan känna att de kan vara med och påverka skolmaten.

Recepten förvånar

Lidingö har tidigare deltagit i tävlingen, 2013. Då kom flera oväntade recept in, berättar Alex Espinosa, platchef Sodexo Lidingö:

– Jag har blivit förvånad av recepten som har kommit in tidigare. Det kan vara recept på saker som vi inte trodde skulle gå hem hos barn, mycket vegetariskt och soppor med annorlunda ingredienser.

Men även de recept som inte går till final eller vinner används.

– Förra gången fick vi in 120 recept, vi hoppas på minst lika många den här gången. Då har vi recept för hela hösten.

Fakta

Lidingös elevkock

  • Lidingös elevkock är en tävling för elever på kommunala skolor på Lidingö som anordnas av Sodexo.
  • Eleverna lämnar in recept på rätter de önskar äta i skolmatsalen.
  • Tre finalrecept väljs ut av en jury. Under vecka 20, i mitten av maj, serveras finalrätterna i skolorna och efter det får eleverna rösta på vilken som var godast.
  • Juryn består av: Anders Gustafsson, kock Sodexo, juryns ordförande, Sigrid Bárány, Sveriges Mästerkock 2012, Anna Rheyneuclaudes Kihlman (M), kommunstyrelsens ordförande, Petra Norelius, verksamhetsuppföljare för kosten och Adriana Buzea, upphandlingschef.