ANNONS

Nu har eleverna satt färg på Rinkebystråket

Lind Wollter Rinkeby
Marianne Lind och Stina Wollter vill att ungdomarna ska synas i stadsbilden.
Nu är den lysande konsten på Rinkebystråket invigd.
Konsten är skapad av sjundeklassarna på Rinkebyskolan och under tisdagen visade de stolt upp sina konstverk.
ANNONS

Rinkebystråket har fått sex nya färgsprakande konstverk som är skapade av sjundeklassarna på Rinkebyskolan. Under torsdagen visades konstverken upp för första gången.

– Det är häftigt. Alla här i Rinkeby kommer att se vår konst, säger Ilayda Tirpan som är en av eleverna som jobbat med projektet.

Rinkeby Konst Marianne Lind Stina Wollter

Totalt är det sex konstverk efter Rinkebystråket som med hjälp av projektorer lyser upp fasderna. Foto: Veronica Johansson.

De har under hela december arbetat med det här projektet under ledning av konstnären Stina Wollter och ljusdesignern Marianne Lind. Illayda och hennes klasskompis Yaqueen Raheem säger att det till en början var svårt.

– Vi fick använda vår fantasi. Det var lite svårt först men det blev lättare ju mer vi jobbade med det. Jag inspirerades av min favoritkaraktär, Spiderman, och mitt favoritdjur, ödla, säger Yaqueen Raheem.

 

Ungdomarna ska synas i Rinkeby

De sex konstverken är projicerade med projektorer på väggar längs med Rinkebystråket. Tanken är att konsten ska ge ungdomarna en plats i stadsbilden samtidigt som den lyser upp de mörka tvärgatorna.

Det är Familjebostäder som tillsammans med de båda konstnärerna och Rinkebyskolan som ligger bakom projektet. Stina Wollter och Marianne Lind hoppas att det här kommer att bli en permanent utställning där sjundeklassarna på Rinkebyskolan varje år kommer att få göra nya konstverk.

ANNONS

– Det har varit en intensiv process. Vi har arbetat med en grupp hormonstinna 13-åringar. Men det har varit väldigt givande och väldigt roligt, säger Stina Wollter.

Rinkeby Konst Marianne Lind Stina Wollter

Marianne Lind och Stina Wollter hoppas att det här blir ett återkommande projekt. Foto: Veronica Johansson

Ljusdesignern Marianne Lind tycker att det är viktigt att barnen ska få en chans att synas.

– Det var en kille som berättade att det inte var någon som brydde sig om vad han gjorde och att han inte kände att någon såg honom. Men det är just därför vi gör det här projektet. För genom de här konstverken så får ungdomarna ta plats i stadsbilden och det är något som jag verkligen brinner för, säger Marianne Lind.

ANNONS