Eleverna serverades halvrått kycklingkött

Alexander Neuberg och William Synning fick kyckling som inte var färdiglagad. Ruth Nordenson gillar maten annars, men kommer att kolla det hon serveras mer noga framöver.
Alexander Neuberg och William Synning fick kyckling som inte var färdiglagad. Ruth Nordenson gillar maten annars, men kommer att kolla det hon serveras mer noga framöver.
Kycklingen var inte genomstekt.  Foto: privat
Kycklingen var inte genomstekt. Foto: privat
Elever i sexan på Torsviks skola blev serverade kyckling som inte var genom­stekt. Enligt ­Sodexo berodde miss­taget på stress.

– Man ska se allvarligt på detta, säger livsmedelsinspektör Jonas Fjellstedt.

Klasskompisarna i 6C på Torsviks skola gjorde en otrevlig upptäckt vid skollunchen. Efter ett par tuggor av kycklingklubban upptäckte de att den inte var färdiglagad, den var rå invid benet.

– Det var alldeles rött och man såg senorna. Det var äckligt, jag tappade aptiten, säger Alexander Neuberg.

– Min var också rå, och så var det för kanske fyra till vid bordet, säger William Synning.

De spred nyheten bland klasskamraterna och gick sedan till rektorn Stefan Anderman och slog larm.

– De var upprörda över att de fått kyckling som inte var genomstekt. Jag gick direkt till köket och de tog bort resten av kycklingen. Det är ytterst olyckligt att det skedde, men ingen verkar ha blivit dålig, säger rektorn.

Hos eleverna, som blivit inpräntade hemifrån att aldrig äta rosa kyckling, har det satt vissa spår.

– Jag kommer aldrig mer att äta kyckling i skolan, säger Alexander Neuberg.

Sodexo, som lagar maten till eleverna, ser mycket allvarligt på det som har hänt.

– Enligt kocken var det väldigt stressigt och man tog inte temperaturen på alla plåtar och skickade därför ut kyckling som inte var kontrollerad, säger Anna Edberg, distriktschef på Sodexo.

I köket arbetar rutinerad personal, men trots det brast det i rutinerna, som nu ska ses över.

– Personalen är jätteledsen över detta. Nu måste vi minimera riskerna. Därför har vi tagit bort kycklingklubborna och kommer att servera kycklinglårfilé i stället, säger Anna Edberg.

Lidingö stad kräver nu Sodexo på ett vite på 30 000 kronor och man vill se förbättringsåtgärder.

– Det är en allvarlig avvikelse och vi var helt överens om det. Nu ska vi hitta lösningar, för det får bara inte hända en gång till, säger Anna Edberg.

Jonas Fjellstedt, livsmedelsinspektör på Lidingö stad, arbetar med ärendet. Han tycker att man ska ta allvarligt på händelsen.

– Det ska inte förekomma. Tillagar man kyckling måste man kolla temperaturen eller skära i den, men det har man missat här.

Ingen rapporteras dock ha blivit sjuk av kycklingklubborna. Enligt Lidingö stad är kycklingen från Sodexo svensk, och därmed salmonellafri.

– Salmonella finns knappt i Sverige. Men det kan finnas campylobacter i kyckling, bakterier som kan orsaka kräkning­ar och buksmärtor. Men har ingen blivit sjuk hittills kan man nog blåsa faran över, säger Jonas Fjellstedt.

I Torsviks skolkök görs mat även till andra skolor, men där verkar all kyckling blivit rätt tillagad.

Jag kommer aldrig mer att äta kyckling i skolan.