Här ska eleverna inte längre slänga skolmat

Skolmat i Vistaskolan. Fr.v Eren Dalbudak, Moa Hedquist, Isak Ek
Eren Dalbudak, Moa Hedquist och Isak Ek på Vistaskolan slänger mindre mat nu.
Vistaskolan har tagit bort papperskorgarna i matsalen när högstadieungdomarna äter.
Målet är att eleverna ska sluta ösa på mat på tallriken som de ändå bara slänger.
– Det är bra. Nästan alla elever slängde mat förut, säger Eren Dalbudak i 8A.

Det nya projektet, som innebär att högstadieungdomarna måste gå in i tillagningsköket för att slänga matrester, startade förra veckan.

Papperskorgarna är alltså borttagna från matsalen under deras lunchraster. Syftet är att minska matsvinnet, göra eleverna miljömedvetna och spara pengar.

– Det ingår i miljöarbetet. Vi vill att barnen ska bli medvetna om hur mycket de orkar äta, så att de inte bara öser på mat på tallriken som de sedan kastar, säger Jonny Gson Lyrberg, kökschef på Vistaskolan.

Slängde för tusentals kronor

Han berättar att matsvinnet ökat i år, innan projektet startade. I våras slängde eleverna 24,3 gram mat per elev varje dag – i höstas var mängden uppe i 28,9 gram per elev.

Då, vid mätningen tidigare i höstas, kostade matsvinnet cirka 2900 kronor för en vecka.

Skolmat i Vistaskolan

Målet: Att tallriken ska vara tom på Vistaskolan efter lunchen.

Nu, när eleverna måste gå in till personalen i köket för att slänga rester, märker han genast stor skillnad.

– Det slängs mycket mindre. Vårt mål är att komma ner i 10 gram per dag och elev. En potatis väger cirka 70 gram så målet är att de i princip ska ha ätit upp på tallriken, säger Jonny Gson Lyrberg.

Tummen upp från eleverna

Så, vad tycker eleverna då?

Eren Dalbudak, Isak Ek och Moa Hedquist går i 8A. Den här dagen äter de köttgryta med ris, förutom Moa som äter svampfylld aubergine. Dagens måltid får tummen upp av Eren och Moa.

Isak Ek är mer tveksam, både till köttgrytan och att papperskorgarna är borta.

– Köttgrytan var helt ok, men ganska tråkig. Det är bra förstås att de vill minska matsvinnet, men det känns lite frustrerande att gå in i köket om man ska slänga mat. Då blir man lite uppläxad och de frågar varför man har tagit för mycket mat, säger Isak Ek.

Eren Dalbudak poängterar att många elever slängde mat innan.

– Nästan alla elever gjorde det. De tog jättemycket mat som de inte orkade. Soptunnorna blev fulla, säger Eren Dalbudak.

– Nu är man mer försiktig, man vill slippa gå in i köket. Man får ta mat flera gånger i stället, säger Moa Hedquist.

Märks det när eleverna gillar maten?

– När det är hamburgare tar alla mycket mat och äter upp allt. När det är fisk är det fler som slänger, säger Eren Dalbudak.

Kökschefen ser också mönster.

– Ju mer grönsaker som vi serverar, desto mer slängs. Det är också ett arbete vi har att göra, säger Jonny Gson Lyrberg.

Men ni kommer inte ta bort papperskorgarna helt?

– Nej. Jag vill inte tvinga eleverna att äta upp. De ska inte heller skämmas över att kasta mat, det är inte det som är syftet. Om projektet fungerar bra kan vi införa det på mellanstadiet med, säger Jonny Gson Lyrberg.