ANNONS

Eleverna som hamnade i tidningen – i Indien

När Lidingöeleverna Joel Blanke och Viktoria Bengtsson åkte till Indien för att studera skolsystemet hamnade de i tidningen The hindu – med 1,5 miljoner läsare.

– Skitkul, säger Joel.
ANNONS

Joel Blanke och Viktoria Bengtsson går samhällsprogrammet med global inriktning på Gångsätra gymnasium. Programmets tredjeårselever gör varje år en resa till ett annat land och i år föll valet på Indien, närmare bestämt delstaten Tamilnadu.

Liksom de andra eleverna skriver Joel och Viktoria ett projektarbete, och målet med resan var att forska om ett ämne de valt. De skrev om statlig grundskole- utbildning och när de var på studie­besök i en skola dök en indisk journalist från en av Indiens största engelskspråkiga tidningar, The Hindu, upp.

– Hon var där på eget bevåg och ville prata med oss, säger Joel Blanke.

– Det var roligt att vi hamnade i tidningen, men det hade varit roligt att se papperstidningen också, nu har vi bara kunnat läsa på nätet, säger Viktoria Bengtsson.

I artikeln beskrivs bland annat hur Joel och Viktoria får leka en lek tillsammans med skoleleverna där de gissar namn på kända föräldralösa indier. Föräldralösa barns situation var en av de saker de forskade på, och elever i klassen hade därför förberett en föreläsning om detta.

Väl tillbaka i Sverige tycker Gångsätraeleverna att de fått bra material till sitt projektarbete.

– Folk var öppna och ville dela med sig av sina erfarenheter. Vi hade aldrig kunnat lära oss så här mycket hemifrån, säger Viktoria.

– Det här var en bra övning inför att skriva c-uppsats på universitetet, säger Joel Blanke.

De är över huvud taget väldigt nöjda med sin resa.

ANNONS

– Det är bland det bästa jag har gjort, säger Joel Blanke.

30 elever från Gångsätra deltog i resan som varade i tre veckor. Enligt läraren Ola Andersson är Indien ett bra land för eleverna att åka till, då där finns både modernitet och fattigdom vägg i vägg.

– Samtidigt som vi får komma till föreläsningar på jättefina universitet får vi också komma ut till medeltida förhållanden. Sedan är det också bra att man pratar engelska där, i en del andra länder kan det vara en del språkproblem, säger han.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Lidingö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.