ANNONS

Eleverna har fått en tankeställare om drogerna

Moe Lahmar, fritidsledare och eleverna Nicole Linder och Emelie Guinchard har deltagit i ett projekt om droger och alkohol på Viktor Rydbergs gymnasium
Moe Lahmar, fritidsledare och eleverna Emelie Guinchard och Nicole Linder.
"Danderyd lyssnar" är satsningen som ska minska droger bland de unga. Med film, poddar och musik får gymnasieelever själva berätta om sin verklighet.
– Det här kommer från oss, säger Emelie Guinchard i årskurs ett på Viktor Rydbergs gymnasium.
ANNONS

– Nu ska vi lyssna på era berättelser, sa fritidsgårdschefen i aulan på Viktor Rydbergs gymnasium, när startskottet gick i september. Så hur har det gått?

Hela hösten har ettorna på Viktor Rydbergs gymnasium filmat, skrivit låtar, gjort poddar och ordnat egna föreläsningar med coachning av professionella yrkesutövare. Mitt i träffar Emelie Guinchard och Nicole Linder på öpper hus-kvällen som eleverna ordnade den 4 december, då de visade upp sina verk för alla nyfikna.

Nicoles grupp gjorde en film om knarkets väg från langare till Danderydsungdomar som ska ha ”krök”.

– Det har varit intressant och kul. Kul för att det har varit kreativt och ett avbrott från det vanliga i skolan, säger hon.

– Vi har fått berätta ur vårt perspektiv, så att det inte bara kommer fram hur lärare och föräldrar tror att det är. Det här kommer från oss, säger Emelie.

Projektet ”Danderyd lyssnar” är kommunens försök att komma till rätta med den ovanligt höga drog- och alkoholkonsumtionen bland unga i Danderyd, som blivit synlig i undersökningen Stockholmsenkäten. I berättelserna som gjorts på Viktor Rydbergs gymnasium framkommer det att eleverna ser grupptryck och prestationspress som viktiga förklaringar.

Föräldrarna fick se och lyssna

Rosie Linder var en av många föräldrar som kom till aulan på Viktor Rydbergs gymnasium.

– Bilden var mörkare än jag förväntat mig. Ungdomarna verkar känna stor press att de ska prestera, vara snygga och gå på fester. Vi föräldrar måste tänka på att lyssna utan att döma, säger hon.

Nicole Linder på Viktor Rydbergs gymnasium i Danderyd tillsammans med sin mamma Rosie Linder.

Nicole Linder på Viktor Rydbergs gymnasium tillsammans med sin mamma Rosie Linder.

Fått en tankeställare

Frågan är om projektet kommer förändra de ungas beteenden. Både ja och nej tror Emelie och Nicole.

– Vi har bara berättat hur det är. Inte så mycket om att man ska sluta, förstår du?

– Fast lite är det ju ändå att man ska bli medveten om vilka konsekvenserna kan bli. Det tycker jag att vissa av filmerna lyft fram, säger Emelie.

– Jo såklart. Man har fått en liten tankeställare.

Ungdomar bidrar med information till forskning

En som är säker på att ”Danderyd lyssnar” kommer ge resultat är Charlotte Skoglund, som är forskare på Karolinska institutet. Hon är också en av initiativtagarna till projektet. 

– En viktig och annorlunda sak som vi gör är att lyssna extra noga på de unga som väljer bort alkohol och avstår från droger. De har viktig information till oss som jobbar förebyggande. Vi kan lära mycket av dem som trots att de erbjuds tackar nej, säger hon. 

 Under december och januari fortsätter projektet på Danderyds gymnasium.

Charlotte Skoglund är forskare och överläkare på Karolinska Institutet

Charlotte Skoglund är forskare och överläkare på Karolinska Institutet