ANNONS

Eleverna tar strid mot Åva

Linus Lindeborg, Victor Lundell och Jonatan Lindeborg vill inte att elever ska behöva betala för vad de menar är ett produktionsfel.
Linus Lindeborg, Victor Lundell och Jonatan Lindeborg vill inte att elever ska behöva betala för vad de menar är ett produktionsfel.
Vem ska betala för Åvas trasiga datorer?

Den frågan har lett till en konflikt mellan skolledningen och elever. Skolan menar att eleverna varit oaktsamma, medan eleverna hävdar felen är medbyggda.
ANNONS

Förra veckan tog tredjeårseleverna på Åva gymnasium studenten. Men trots att skolan alltså är slut så rasar en konflikt mellan skolan och flera numera före detta elever. Det gäller de laptops som eleverna fått låna av skolan under sin studietid. Åva gymnasium leasar datorerna. När eleverna går ut efter tre år ska de lämna tillbaka sina datorer till skolan.

På flera av de datorer som nu har lämnats tillbaka har det uppstått ett fel med lockets vänstra gångjärn, och det är det konflikten gäller. Skolan menar att felet uppkommit på grund av att eleverna har varit oaktsamma, därför kräver de att eleverna ska köpa ut datorerna för 750 kronor styck.

Det vägrar en del elever att göra. Victor Lundell, Linus Lindeberg och Jonatan Lindeberg gick ut naturprogrammet i år. När de märkte att det var påfallande många i deras klasser som hade samma problem med trasiga gångjärn trots att de varit varsamma med sina datorer började de göra efterforskningar. De letade efter information och märkte då att problemet verkare vara vanligt. Då valde de att kontakta den underleverantör som tillverkade datorerna.

– Vi ringde deras support och fick svaret att det var ett produktionsfel, och om vi hade kontaktat dem inom två år efter att vi fått datorn så hade de ordnat det utan kostnad, säger Victor Lundell.

Den informationen fick dem att bestämma sig för att inte betala.

– Det känns ju konstigt att vi ska behöva betala för ett fel som inte beror på att vi har varit oaktsamma, säger Linus Lindeberg.

Totalt uppskattar de att cirka 20 procent av deras klasskamrater har fått felet på sina datorer. När de tog det med skolan fick de dock inget gehör.

– De säger att vi har varit oaktsamma, de vill egentligen inte lyssna på oss, säger Jonatan Lindeberg, som engagerat sig trots att han själv inte har några problem med sin dator.

Från Åva gymnasiums sida vill man inte kommentera ärendet närma.

ANNONS

– Vi följer gällande kontrakt, men jag kan inte kommentera enskilda ärenden, säger Erik Thonfors, biträdande rektor på skolan.

Men är det verkligen rimligt att elever ska behöva för datorerna om felen uppstått under produktionen?

– Det är ganska tydligt att det inte handlar om något sådant, men jag kan som sagt inte kommentera det närmare.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Täby direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.