Eleverna skapar nya torget åt politikerna

Amali De Soysa, Rebecka Wiström och Yanet Tesfaldet hoppas klassens torg vinner tävlingen.
Amali De Soysa, Rebecka Wiström och Yanet Tesfaldet hoppas klassens torg vinner tävlingen.
Ängskolan, klass 8B, nya torget 365
Restaurang och marknadsstånd har eleverna byggt på modellen.
Silma Halilovic och Amali De Soysa i 8B fixar det sista på modellen av nya torget.
Silma Halilovic och Amali De Soysa i 8B fixar det sista på modellen av nya torget.
Fotbollsplan, lekpark med läktare och utebio, är några saker åttondeklassarna på Ängskolan vill utsmycka nya torget med i Sundbyberg. På fredag besöker politiker och företag skolan, för att se och lyssna på elevernas idéer.

Amali De Soysa i 8B, håller limpistolen i ena handen handen och fäster små rosa papperstussar med den andra i en tät cirkel på en utskuren träskiva. Det ska föreställa blommor. Klasskompisen Silma Halilovic står bredvid och gör en liknande cirkel av grönfärgad plastbomull. Tanken är att det ska vara en liten kulle.

– Där kan man sitta och chilla, säger Silma.

– Vi vill att torget ska bli en plats för både unga och gamla att hänga och umgås, säger Amali.

Alla i klassen håller på att färdigställa de sista detaljerna på modellen som visar vad framtida torget i Sundbyberg kan fyllas med. Några skriver presentations texter andra försöker få figurerna i rätt storlek. Modellen är skalenlig efter den yta som förmodligen kommer att uppstå, när Sundbybergs järnvägsspår förläggs under marken.

Låta unga vara med och påverka

Projektet kallas för Nya torget 365 och är ett samarbete mellan Ängskolan och informationskanalen Alltomsundbyberg. Idén bygger på att låta ungdomar få chansen att tycka till om, hur Sundbybergs nya centrum ska utformas.

Silma Halilovic och Amali De Soysa i 8B fixar det sista på modellen av nya torget. Foto: Alexander Jacobsson

– Kommunen har varit duktig på att föra dialog med medborgarna om nya stadskärnan. Men få ungdomaren har varit delaktiga i samtalet. Och de är jätteviktiga. För när man bygger nåt som ska stå klart om 10 år, är ungdomarna i dag, vuxna. Modellskapandet är ett sätt att öka deras delaktighet i stadsutvecklingen, säger Alexander Edsvärd, projektledare, Alltomsundbyberg.

Fem bidrag – en vinnare

Under två månader har 143 elever i årskurs åtta, klassvis skapat fem unika modeller på bild och tekniklektionerna. På fredag ska de färdiga resultatet visas upp för hela skolan i aulan. Sundbybergs politiker, tjänstemän, byggföretag och föräldrar har bjudits in för att hjälpa till att rösta fram ett vinnande bidrag.

Eleverna i 8B går in för att vinna. Deras modell rymmer en hel del intressanta mötesplatser. I ena änden finns bland annat en stor scen med bänkar för uppträden och utebio. I mitten är små tältbodar uppställda för kioskverksamhet och loppisar.

– Det är lite nervöst men ska bli spännande. Vi vill vinna, säger Yanet Tesfaldet.

På frågan vad som skulle få henne att besöka ett torg är svaret givet:

– Där det går att köpa god mat och göra olika aktiviteter, säger hon.

Ängskolan, klass 8B, nya torget 365

Scen, restaurang och marknadsstånd vill klass 8B att det ska finnas på torget. Foto: Alexander Jacobsson

Attraktivt året runt

Några direkta krav på hur torget ska se ut finns inte, men några saker har eleverna fått i uppgift att tänka på. Torget ska kunna locka besökare både varma sommardagar och kalla vinterkvällar. Modellen omringas av färgglada pärlor, trätt på ett snöre som visar att det finns belysning.

– Utan lampor blir det mörkt. Det är bra för det kommer kännas tryggare, säger Yanet.

Den modell som vinner omröstningen kommer ställas ut till allmän beskådning i mitten av juni i Signalfabrikens galleri.

Fakta

Nya Torget 365

  • Totalt 143 elever i årskurs åtta på Ängskolan har under halva vårterminen arbetat fram fem modeller på hur de vill att nya torget i Sundbyberg ska se ut, år 2030.
  • Eleverna har utformat torget efter ekologisk-, ekonomisk- och socialhållbarhet.
  • Varje modell är gjord i skala 1:200. Till hjälp har eleverna använt ett flygfoto, taget över Sundbybergs järnvägsstation.
  • Politiker, tjänstemän, byggföretag och allmänheten är inbjudna till skolan för att rösta fram ett vinnande bidrag. En vernissage äger rum i Signalfabrikens galleri den 19:e juni med vinnarmodellen som ställs ut fram till början av juli.
Källa: alltomsundbyberg.se