ANNONS

Eleverna väljer bort Kistas gymnasieskolor

Jacob Lidvall, Yamha Javid, Oskar Yildiz och Ludwig Lundberg går i ettan på SSIS och vill alla jobba med programmering på något vis i framtiden.
Jacob Lidvall, Yamha Javid, Oskar Yildiz och Ludwig Lundberg går i ettan på SSIS och vill alla jobba med programmering på något vis i framtiden.
Ansökningarna till gymnasiet är klara. De flest Kistaelever kommer att pendla till skolor i andra stadsdelar eller kommuner och gymnasieskolorna i Kista har svårt att få elever till sina program.
Undantaget är dock gymnasieskolan SSIS som har lyckats fylla sina platser under alla år.
ANNONS

I Rinkeby – Kista stadsdel finns nio grundskolor för elever upp till nian. Men bara tre gymnasieskolor (Säkerhetsgymnasiet, Stockholms byggtekniska gymnasium och Stockholm Science and Innovation School –SSIS). Skolorna erbjuder dessutom endast ett till tre program per skola.

De flesta nior söker därför skolor utanför stadsdelen när de ska börja gymnasiet.

Stockholms Byggtekniska gymnasium har haft svårt att ragga elever inför hösten, här står just nu fem av 18 stolar tomma. Privat drivna Säkerhetsgymnasiet kommer också att lägga ner på grund av för få sökande.

– Yrkesprogrammen har generellt svårt att få elever. Det är mycket prat om att man ska gå en så bred utbildning som möjligt just nu, säger Britt- Marie Holmström, handläggare på gymnasieintagningen på Stockholm stad.

Desto bättre går det för relativt nystartade kommunala SSIS som fyllt upp alla sina 64 platser på teknikprogrammet under de tre år som de funnits. Patrick Vestberg, rektor, menar att de har elever som reser långt för att gå här.

– 1/3 av våra elever kommer från Järvaområdet, 1/3 från innerstadsområdet och en 1/3 från Stor Stockholm, säger han.

Britt- Marie Holmström menar att SSIS är ett lyckat exempel på en skola som går bra trots att den inte ligger så centralt.

– När vi startar skolor tänker vi annars mycket på geografin – på platser dit många har möjlighet att ta sig, säger hon.

SSIS, med sina totalt drygt 150 elever, var Jacob Lidvalls förstahandsval när han sökte förra året, trots att han bor i Danderyd.

ANNONS

– Det är en liten skola så det blir en helt annan gemenskap mellan eleverna och lärarna, säger han.

Oskar Yildiz, går även han i ettan och valde skolan mycket på grund av det nära samarbetet som de har med olika företag.

– Det hjälper för att förstå hur arbetsmarknaden ser ut. Plus att jag gillar att vi läser entreprenörskap, då jag vill starta ett eget företag efter gymnasiet, säger han.

35 procent av Rinkeby och Kistas grundskolelever pendlar till skolor utanför stadsdelen och staden håller nu på att kika på liknande siffror för gymnasieelever.

– Vet att kullarna i åldern 16-19 år kommer att öka väldigt mycket, vilket vi måste planera för. Då måste vi också veta hur ungdomarna tänker, vilka program de söker och hur långt de är beredda att resa, säger Britt- Marie Holmström.

Vilken linje har du valt till gymnasiet och varför?

Mitt i träffade niondeklassare på Kista grundskola som just valt linje till gymnasiet i höst. Alla har valt skolor utanför stadsdelen.

18 maj klockan 12.00

Aleyna Erzurum, 15 år.

– Ekonomi juridik på Solna gymnasium. Jag har alltid varit intresserad av juridik, lagar och samhället. Jag hoppas på att kunna bli jurist eller advokat när jag blir äldre.
Dilsha Bozarslan, 15 år.

– Jag har valt Samhällsprogrammet på Rudbeck i Sollentuna. Jag tycker att samhällsvetenskap är ett roligt ämne som det vore kul att jobba inom. Helst skulle jag vilja bli advokat eller starta ett eget företag.
Hanad Warsame, 15 år. (med glasögon i svart tröja)

– Jag har valt samhällsprogrammet på Solna gymnasium. Jag pratade med vår Syo som tycket det verkade bra för mig och så är jag intresserad av politik och samhälle. Jag vill plugga vidare och bli statsminister.
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Kista direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.