Elevernas kläder ska hjälpa cancersjuka barn

Skolan har skänkt kläder till loppisen som ordnas av Magnus Ravander, via Team Rynkeby.
Skolan har skänkt kläder till loppisen som ordnas av Magnus Ravander, via Team Rynkeby.
Magnus Ravanders brorsdotter dog i leukemi.
Nu lägger han mycket kraft på att samla in pengar till Barncancerfonden.
På lördag håller han i trådarna för en loppis på Västbergaskolan.

Magnus Ravanders brorsdotter Jennifer var fyra år när hon  drabbades av elakartad leukemi. Hon kämpade tappert mot sjukdomen, trots att hon till slut bara hade 20 procents lungkapacitet. Men tio år senare, 2009, orkade kroppen inte längre och hon gick bort.

– Det var en svår tid. Allt ställdes på ända. Man fick perspektiv på livet  och förstod att man måste fokusera på det som är viktigt, säger Magnus Ravander som bor i Hökmossen.

Sorgen mynnade ut i en drivkraft att göra något. Nu arbetar han ideellt för Team Rynkeby, som är ett nordiskt välgörenhetsprojekt som arbetar med att samla in pengar till Barncancerfonden.

– Även om många räddas i dag är cancer fortfarande den vanligaste  dödsorsaken hos barn mellan 1 och 14 år, säger Magnus Ravander.

För de som överlever kan det vara en lång väg tillbaka till en normal vardag efter behandlingen.

– De kan ha fått invärtes skador eller tvingats amputera ett ben eller en arm. Det ska de leva med sedan. Att stötta eftervården för barn och deras familjer är därför väldigt viktigt.

Under förra året samlade projektet in 19 miljoner kronor till fondens arbete i Sverige och 84 miljoner i Norden. 

För att väcka uppmärksamhet om arbetet ingår även ett cykellopp på 135 mil till Paris, som Magnus Ravander och ett 30-tal andra Stockholmscyklister blivit uttagna till i juli.

– Vi kommer att cykla i sex dagar, och avverka 22-23 mil om dagen. Det är som två tredjedelar av Vätternrundan varje dag. Jag har hållit på med olika sporter tidigare, men inte cykling så det blir en utmaning.

På lördag den 20 maj kommer Team Rynkeby också att hålla i trådarna till den årliga loppisen i Västbergaskolan, där intäkterna oavkortat går till Barncancerfonden.

– Det är barnens kvarglömda kläder som säljs på loppisen. Det är otroligt hur många plagg som barnen lämnar på skolan. Jag har fått 30-40 säckar som jag nu går igenom, säger han.  

Loppisen hålls i skolans matsal klockan 10-14.