ANNONS

Skolan nobbar elevernas lösning på studentkaoset

Maja Edholm och Isabella Nordin på Tibble gymnasium försöker få skolan att byta dag för utspringet från 5 juni till en annan dag.
Maja Edholm och Isabella Nordin driver frågan om att byta dag för studenten.
Minst sju gymnasier i Norrort har planerat studentutspring den 5 juni. Dagen riskerar att sluta i kaos, menar eleverna på Tibble gymnasium som kämpar för att få byta dag. Men rektorn säger nej.
ANNONS
Fakta

De tar studenten 5 juni

Tibble gymnasium, Täby

Åva gymnasium, Täby

Danderyds gymnasium

Marina läroverket, Danderyd

Vallentuna gymnasim

Österåkers gymnasium

Skärgårdsgymnasiet, Åkersberga

Isabella Nordin och Maja Edholm går sista året på Tibble gymnasium. Sedan de började här för tre år sedan har de byggt upp en förväntan om själva studentdagen, som enligt skolans tradition firas med studentlunch, utspring och färd med studentflak genom Täby. Men nu är de oroliga att allt ska bli pannkaka.

– Det som gjorde att vi tänkte ”herregud”, var att de tre stora skolorna Danderyds gymnasium, Åva och Tibble, tar studenten samma dag. Vi kände att vi måste göra något, säger Isabella Nordin.

Skolan vill inte byta dag – ”tradition”

Eleverna startade en namninsamling där 270 elever, skrev under på att de ville byta dag, till 3, 7 eller 10 juni. Strax innan jullovet fick de till ett möte med skolledningen.

– Vi tog upp massor med argument för att det inte är hållbart att speciellt Åva och Tibble har samma dag. Logistiken funkar inte med alla som ska parkera och alla studentflak. Det kommer inte gå att ta sig fram kring Täby centrum! säger Maja Edholm.

Men eleverna upplevde att skolledningen inte lyssnade.

– ”Vilken fin presentation” sa de bara. Vi kände oss förminskade, säger Isabella Nordin.

”Familjer har redan planerat in denna dag”

Rektorn på Tibble gymnasium, Håkan Söderström, menar att det är det är lättare sagt än gjort att byta dag.

– Dagen är beslutad för Tibble sedan januari 2018 och många familjer, släktingar och vänner har redan planerat in studentfirande denna dag. Därför är det inte helt okomplicerat att byta datum.

 Håller du inte med eleverna om att de är risk för kaos som kan förstöra deras stora dag? 

–  Vi och Åva gymnasium, som är de största skolorna i kommunen, har ändrat tid på dagen för utspring för att underlätta för trafik och göra det möjligt att hinna till andra skolor om man så önskar. Det är inte ovanligt att skolors utspring sammanfaller under de få dagar i juni som finns att tillgå, men i år har det blivit mer olyckligt än tidigare år då nationaldagen åtföljs av en lovdag. 

Bytte tid

Nu blir utspringet klockan 15.00 istället för 13.00 som först var sagt. Men det löser inte problemen menar eleverna. Flaken, som de samlat ihop 330 000 kronor för att hyra, kanske inte räcker när sju skolor i Norrort tar studenten samma dag. Dessutom spricker schemat med studentlunch, sång, fotografering och flakfärd innan själva mottagningen hemma.

– Det är en av de viktigaste dagarna i våra liv. Men för skolledningen är det bara en av alla dagar, säger Isabella Nordin.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Täby direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.