ANNONS

Elevernas dusch-uppfinning ska rädda miljön

Emma Råvik och Wilhelm Pettersson övertygar domarna om deras uppfinning.
Emma Råvik och Wilhelm Pettersson övertygar domarna om deras uppfinning.
9A från Vallatorpsskolan vann First Lego Leauge i Stockholm i november – i helgen tävlade de i Oslo.
– Det var totalt 900 lag som deltog i hela Norden, och vi var en av de 45 som fick åka till Oslo, säger Emma Råvik.
ANNONS

Det finns duktiga uppfinnare på Vallatorpsskolan i Täby. Två klasser från skolan kammade hem pokaler under den årliga First Lego Leauge-mästerskapen i Stockholm i november. Klass 9 A var klassen som vann hela tävlingen, och blev så kallade Champions, vilket innebar en resa till Oslo och 30 000 kronor från Skolverket.

– Det var helt fantastiskt att åka till Oslo, det var verkligen en ny upplevelse, säger Wilhelm Pettersson om tävlingen som avgjordes i helgen.

”En droppe från mig, ett hav till världen”

Elevernas uppfinning ”Drip Saver”.

Ska minska vattenanvändning

Deras uppfinning, Drip Saver, är en mätare man fäster på blandaren i duschen och som räknar hur mycket vatten man gör av med. Mätaren drivs av en liten vattenturbin som kopplas till en app i telefonen – på så vis kan man tävla med andra familjemedlemmar om vem som gör av med minst. Deras slogan är ”En droppe från mig, ett hav till världen”.

– Vi fick idén under en klassresa till Öland. Vi såg då en massa skyltar som manade till människor att använda mindre vatten. Vi forskade mer i det och förstod människans slöseri med vatten kan få katastrofala följder för miljön, säger Emma Råvik.

1 av 45 skandinaviska lag

Klassen utvecklade produkten under åtta veckors tid, vilket slutade med resan till Oslo där de deltog i den skandinaviska tävlingen med 45 andra lag.

”Efter tävlingen i Oslo kände man sig lite tom”

ANNONS

Där stötte de på patrull. De norska klasserna var väldigt duktiga och de fick inte med sig någon pokal hem, men däremot fick de med sig en nominering inom kategorin marknadsföring.

– Vi har jobbat så hårt med det här i så lång tid, så efter tävlingen i Oslo kände man sig lite tom. Men när man tittar tillbaka så är vi väldigt stolta över det vi gjort. Det var totalt 900 lag som deltog i hela Norden, och vi var en av de 45 som fick åka till Oslo, säger Emma Råvik.

– Många har nog fått upp ögonen för teknik, programmering, marknadsföring och vad det innebär att vara ingenjör, säger Wilhelm Pettersson.

Hoppas på Trondheim

Men än behöver det inte vara över, med sin nominering från Oslo kan de få chansen att åka till Trondheim och presentera sin uppfinning. Det budet kommer på tisdag.

Fakta

Det här är First Lego Leauge

FIRST Lego League är en tävling för barn mellan 10 och 16 år. Tävlingen har flera moment: teknik, innovation och marknadsföring.

Oftast kommer lagen från olika skolor, men det är fritt fram för alla att bilda ett lag.

I år har tävlingen temat Hydro Dynamics och regionfinaler avgjordes runt om i Skandianvien i november. I helgen avgjordes Skandinavien-finalen i Oslo.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Täby direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.