Elevernas kör läggs ned: ”Väldigt ledsna”

Adolf Fredriks kammarkör läggs ned.
Kören har uppträtt på flera stora evenemang, bland annat på Carmen Moves på Folkoperan.
Adolf Fredriks kammarkör har uppträtt på både Folkoperan och i Paris.
Nu har skolan beslutat att kören ska läggas ned.
– Det kom helt oväntat, säger Benjamin Bouveng, en av eleverna som dragit igång en namninsamling för att rädda kören.

Adolf Fredriks Kammarkör är en blandad kör för högstadie- och gymnasielever som vill satsa extra mycket på sin sång. Toppkören satte igång 2012 och har redan hunnit delta vid stora evenemang och konserter, bland annat Carmen Moves på Folkoperan.

Kören läggs ned

Nu meddelar skolledningen på Adolf Fredriks musikklasser att kören ska läggas ned. En av anledningarna är att körens dirigent inte får betalt för att leda kören.

– Det kom helt oväntat. Den här kören betyder väldigt mycket för oss och många är väldigt ledsna, säger Benjamin Bouveng, ordförande i elevkåren på Adolf Fredriks musikklasser i Vasastan.

Enligt honom kom beskedet som en chock för många av eleverna. I veckan startades en namninsamling för att rädda kören.

På några dagar har de fått in 780 namnunderskrifter.

– Kören har inte kostat skolan någonting och vi förstör inte för de andra körerna. Vi förstår inte riktigt varför vi inte får fortsätta, säger Benjamin Bouveng, 15.

Rektorn: Jag förstår dem

Enligt skolans rektor, Lars-Göran Jacobsson, finns redan nio blandade körer på skolan. Att fortsätta driva kören utan att betala dirigenterna är inte möjligt, säger han.

– Jag kan inte ha lärare som konsekvent jobbar övertid utan att få ersättningAlternativet är att spara in på andra verksamheter.

En annan anledning till att kören inte kan fortsätta repetera på skolan är att den riktat sig till elever på både högstadiet och gymnasiet, trots att skolans målgrupp är elever i grundskolan, säger Lars- Göran Jacobsson.

– Hela mitt uppdrag går ut på att jag gillar att barn och ungdomar sjunger, men jag måste se till helheten och de faktiska omständigheterna. Jag förstår att det känns mycket tråkigt för eleverna, säger han.