ANNONS

Elevers bärbara datorer hett byte Två misstänkta för datorrånen

Dilsha Bulduk i 9A är inte rädd för att bli rånad men hon går direkt hem med datorn efter skoldagens slut.  Foto: Sara Flodin  Dilsha Bulduk i 9A berättar att hon är noga med att gå direkt hem och lämna datorn efter skoldagens slut. – Jag är inte direkt rädd för att bli rånad, men det känns onödigt att gå omkring ute och bära på den allt för mycket, säger hon.  Foto: Sara Flodin
Dilsha Bulduk i 9A är inte rädd för att bli rånad men hon går direkt hem med datorn efter skoldagens slut. Foto: Sara Flodin Dilsha Bulduk i 9A berättar att hon är noga med att gå direkt hem och lämna datorn efter skoldagens slut. – Jag är inte direkt rädd för att bli rånad, men det känns onödigt att gå omkring ute och bära på den allt för mycket, säger hon. Foto: Sara Flodin
Elevernas bärbara datorer på Västerholms skola väcker rånarnas begär. Förra fredagen blev två elever utsatta för rån och rånförsök.

– Jag blir så ledsen när några vilsna ungdomar förstör vår strävan att bli en skola i världsklass, säger Per-Åke Franklind, biträdande rektor.
ANNONS

En flicka tvingades ge ifrån sig sin bärbara dator då hon förra fredagen gick från Västerholms friskola i Skärholmen.

En pojke höll på att bli av med sin då han samma dag var ute och gick med sin klass. Två hotfulla unga män försökte ta den ifrån honom, men hans lärare ingrep och männen försvann.

Ytterligare ett par incidenter har inträffat under det gångna året.

– Jag blir så upprörd att jag får tårar i ögonen då jag går runt i klassrummen och talar med eleverna om det som hänt. Om de som gör sådant här bara visste vilken skada de ställer till med, säger Per-Åke Franklind, biträdande rektor på skolan.

När han i stället börjar tala om skolans inriktning blir rösten stolt. Han menar att här ligger Skärholmen definitivt i framkant. Det är avancerad teknik som gäller redan från unga år. Tillsammans med läraren använder barnen interaktiva skrivartavlor för ökad delaktighet.

Bland de något äldre är det ingenting konstigt att bygga en robot i lego som programmeras via datorn. Eller att göra kemiläxan hemma genom att på laptoppen genomföra fiktiva laboratorie-experiment.

Vad gäller undervisningen i svenska är det inga konstigheter att lägga ut sin uppsats på ett chatforum eller blogga om sin vardag.

I sjunde klass får eleverna en egen bärbar dator som de ska ta med sig hem varje dag.

– Det ingår i undervisningen och kostar dem ingenting. Jag ser det som en form av rättvisa, säger Per-Åke Franklind och visar runt i olika klassrum där eleverna koncentrerat följer undersviningen med sina datorer framför sig.

ANNONS

– Om de som stjäl bara visste vilken glädje, värme och energi som finns på vår skola. Vi har otroligt fina elever som jag egentligen inte tror att någon vill förstöra för.

Mikael Sundberg, gruppledare för det lokala poliskontoret i Skärholmen, håller med.

– Och självklart ska eleverna få ha sina datorer i fred. Det jobbar vi hårt för, säger han.

Polisen var snabbt ute efter händelserna i förra veckan. De har även rört sig en hel del och gjort spontana besök i området.

Något som har gett resultat. Två misstänkta gärningsmän från området är identifierade. Ytterligare personer kan eventuellt också vara inblandade.

– Jag vill inte säga så mycket om det eftersom förundersökning pågår. Däremot kan jag säga att man inte ska tro att man kan begå den här typen av brott och sedan komma undan med det. Jag tycker att det är väldigt illa att ge sig på unga människor på det här sättet.

Mikael Sundberg berättar att polisen och skolans ledning tillsammans ska se över hur de ska göra datorerna mindre stöldbegärliga. Just nu filar de på olika idéer.

Per-Åke Franklind är övertygad om att de ska hitta en lösning.

– Vi är väldigt glada över det fina samarbete vi har med polisen och vi ska absolut hitta ett sätt att få eleverna att känna sig trygga samtidigt som de bär med sig sina datorer. Något annat alternativ finns inte.

Fakta

Personrånen ökar

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort - Skärholmen Vårberg Bredäng direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.