Elfviks gård fylls av bäääbisar – nu föds det lamm varje dag

Lamm på Elfviks gård Lidingö
(G)ulliga tillskott på Elfviks gård.
Det bräks, skuttas och sovs middag i fårens hus på Elfviks gård.
I april lammar tackorna så att det står härliga till.
– Man blir förundrad varje gång över hur tackorna vet precis vad som ska göras, säger Johanna Lagercrantz, bonde.

Finns också där poddar finns, tex Podcaster, Acast eller Podbean.


Nu är det full fart i lammfabriken på Elfviks gård.

De allra flesta av gårdens 68 tackor har varit dräktiga sedan slutet av förra året och nu är det dags för lamning. På onsdagen hade 105 lamm fötts. När hela lamningen är klar väntar sig gården att förra årets resultat med 118 lamm kommer att bräckas.

Det föds lamm på gården dagarna i ända.

– Man tänker att man ska bli van men jag blir ändå så förundrad varje gång över hur tackan vet vad hon ska göra. Slicka lammet runt munnen, få upp det på benen och se till att den får i sig den första näringsrika råmjölken, säger Johanna Lagercrantz som tillsammans med sin man Lennart Sund driver Elfviks gård. 

Bra gräsklippare

Fåren som är av raserna leicester och gotlandsfår är nyttiga djur för gården. Att beta sly på den naturraservatsklassade mark som finns på Elfvik är en av uppgifterna.

– De vårdar naturen ger oss skinn och kött. Man får mycket tillbaka av dem, säger Johanna Lagercrantz.

De små lammen börjar sina liv inne i ladan. En del av dem får hjälp till världen av Johanna och Lennart. Andra födslar klara tacka och lamm på egen hand.

I maj släpps de ut på grönbete ute i det fria.

Starka sparas till avel

Lammens liv är härligt och fullt av lek och skoj. Men för de flesta blir det kort. I september, oktober är det dags för slakt. Det sker på ett slakteri på Värmdö. Köttet säljs sedan på Elfviks gård.

Några av lammen sparas dock för avel. Det är de starka, välväxta lammen men fin päls som dessutom fötts av en tacka med bra modersinstinkter som får föra släktet vidare nästkommande säsonger.

I naturen kanske hon hade dött

Johanna Lagercrantz

Inget av lammen som fötts får namn, de får nummer. Men i år är lammet Ulla undantaget. Hon stöttes bort av sin mamma och nu flaskmatas hon.

– Hon var liten och svag från början. I naturen kanske hon hade dött, det kanske mamman känner av på något sätt, säger Johanna Lagercrantz.

Snart ut i solen

När Mitt i besöker gården är det först full fart på de små nyfödda lammen. De skuttar, bräker och buffas medan tackorna övervakar leken.

Lämm på Elfviks gård, Lidingö

Tackorna bestämmer när det ska ätas sovas och lekas.

Sedan är det dags för en liten middagslur och lugnet lägger sig bland de snusande fåren, tills tackorna bestämmer att det är dags att äta igen. Allt för att rusta lammen för utträdet i sol och grönska som sker – alldeles snart.