Elina drömmer om att bli tv-kock

11-åriga Elina Larsson bjuder gärna familjen på middag och drömmer om att bli tv-kock.

Nu gör hon upp mot elva andra småkockar i Sveriges yngsta mästerkock.

11-åriga Elina Larsson rör sig vant i köket hemma i villan i Polhem. Hon plockar fram ingredienser och verktyg. Crème fraiche blandas med räkor, dill och en skvätt nypressad citron.

– Det här är min toast skagen-mellis. Den är perfekt när man kommer hem från skolan och är lite hungrig. Den är lite lättare att göra än en vanlig, men smakar lika gott, säger hon.

Elina har utgått från den godaste förrätten hon vet och gjort en egen variant.

– När vi är på restaurang brukar jag alltid ta en toast skagen, säger hon.

Och det där med att hitta på egna recept är något Elina gör ofta.

– Jag har nog aldrig följt ett recept helt och hållet. Jag brukar nästan alltid ändra i ingredienserna – ta bort om det är något jag inte tycker om eller lägga till mer av sådant jag gillar.

Nästa onsdag, den 13 april, är det premiär för TV4:s program Sveriges yngsta mästerkock. Och där ska Elina göra upp mot elva andra småkockar.

I den första utmaningen ska de skapa en valfri rätt med räkor – och det passar ju Elina bra.

– Vi hade en klocka och fick göra allt under tidspress, men det var inte det svåraste. Det var nog att dela spis med andra deltagare, säger hon.

Juryn består av de lika välkända som välrenommerade kockarna Markus Aujalay, Leif Mannerström och Tina Nordström. Men Elina tyckte inte det var läskigt att få sin mat bedömd.

– Nej, tvärtom fick man lära sig väldigt mycket av dem. Nu vet jag till exempel hur jag ska steka kyckling på ett bra sätt.

Och att stå framför kameran i Sveriges yngsta mästerkock har gett Elina mersmak.

– Min dröm är att få fortsätta laga mat i tv och att få dela med mig av mina tips till andra.

De rostade bröden är klara och Elina tar dem ur brödrosten och Elina smakar av räk-krämen med citronsaft, salt och peppar.

– Det ska inte vara för surt, inte för salt, men inte heller för lite syra eller sälta, förklarar hon.

Elinas toast skagen-mellis är färdiga och det är dags att hugga in.

– Jag har alltid gillat att laga mat och jag tycker om att göra lite annorlunda grejer, sådant som man kan få på restaurang.

Fakta

Elinas toast skagen-mellis

Perfekt när du kommit hem från skolan och är lite hungrig.

Du behöver:

4 rostbröd

1 burk skalade räkor

1 burk crème fraiche

1 citron

Hackad dill

Salt och peppar

Gör så här:

1. Häll av spadet från räkorna. Blanda räkor och crème fraiche i en bunke.

2. Skär brödet i trianglar och rosta i brödrost.

3. Blanda i dill och pressad citron i bunken, rör om och smaka av med salt och peppar.

4. Lägg upp smeten på det rostade bröder.

5. Dekorera med en citronskiva och en kvist färsk dill.

Fakta

Vill fortsätta laga mat i tv

Namn: Elina Larsson

Ålder: 11 år

Bor: Polhem

Paradrätt: Paprikor, fyllda med stekt kyckling, lök, champinjoner, ost och pinjenötter.

Drömmar: Att få fortsätta laga mat i tv.

Favoritbus: Släcka lampan i kylskåpet och skvätta lite vatten.