ANNONS

Elisabeth startade kärleksaktion för Midan i Hornsbergs strand

Elisabeth Yeung startade manifestation för restaurang Midan i Hornsbergs strand
Elisabeth Yeung är 22 år gammal och studerar.
Tvisten mellan kebabstället Midan och hyresvärden i Hornsbergs strand har fått nationell uppmärksamhet.
Stockholmaren Elisabeth Yeung uppmanar till att stötta restaurangen och markera mot vad hon anser är rasism.
– Vi ska gå dit och äta för att visa att rasism inte är okej, säger hon.
ANNONS

I helgen uppmärksammade Aftonbladet tvisten mellan restaurang Midan och bostadsrättsföreningen Välbehaget i Hornsbergs strand som Stockholmdirekt var först att rapportera om.

Välbehaget anser att Midan förstör i området, bland annat genom matrester på uteserveringen, höga ljud och köttsafter på marken. Man menar också att restaurangen lagat mat i lokaler som är till för lager. Restaurangen, som protesterar mot beskrivningen, har nu blivit uppsagda av bostadsrättsföreningen.

Artikeln i kvällstidningen har genererat i att flera medier har rapporterat om samma sak. Hornsbergs strand har blivit en snackis i hela landet.

Elisabeth Yeung anordnar event till försvar för Midan i Hornsbergs strand

Elisabeth Yeung. Foto: Privat

Elisabeth reagerade starkt

Stockholmaren Elisabeth Yeung, 22, läste Aftonbladets artikel, som i sin tur kritiserats för att ge en svartvit bild av konflikten.

– Det var som ett skämt. Någon anonym granne i området hade uttalat sig ”Jag är inte rasist, men det är ju Mohammed och Ali som hänger här”, säger hon.

Elisabeth Yeung reagerade kraftigt och ville på något sätt markera att de inte var okej. Hon startade ett evenemang på Facebook med namnet: ”Mission: Kärleksbomba Midan”, som uppmanade till äta på restaurangen på torsdag. Snabbt klickade många i att de ville delta.

– Jag ville inte att det skulle bli en demonstration med tal och tåg, utan bara visa att antirasisterna är fler än rasisterna, säger hon.

ANNONS

Vill veta vad som har hänt

Elisabeth Yeung understryker att hon inte känner till de juridiska detaljerna i tvisten men vill se en  grundlig undersökning av konflikten.

– Om restaurangen gjort fel ska det framgå och om det är bostadsrättsföreningen som sagt upp restaurangen på tvivelaktiga grunder ska det också framgå.

Mitt i Kungsholmen har vid flera tillfällen de senaste åren skrivit om stöket vid Hornsbergs strand under sommarhalvåret. I våras samlade till exempel grannarna i Hornsbergs strand ett antal förslag till förbättringar i ett medborgarförslag.

Polisens besked: Inga ordningsvakter vid Hornsbergs Strand i år

Uppmaningen: Sprid ut besöken

I dagsläget har  1 400 personer angett på Facebook att de ska äta på Midan på torsdag. Elisabeth Yeung menar att det inte är optimalt för restaurangen om så många personer kommer samtidigt. Därför uppmanar hon de som vill visa stöd att sprida ut besöken.

– Vi ska gå dit och äta för att visa att rasism inte är okej. Vi ska inte meja ner hela området, säger Elisabeth Yeung.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.