Elisabeth ska bort från Rundmars gård

Elisabeth Johansson har blivit en baddare på att klyva ved under sina 13 år på Rundmars gård. Det hon huvudsakligen livnär sig på är företag och olika grupper som kommer ut för att rida, men hon erbjuder också barnridning, bröllops- och studentkörningar.
Elisabeth Johansson har blivit en baddare på att klyva ved under sina 13 år på Rundmars gård. Det hon huvudsakligen livnär sig på är företag och olika grupper som kommer ut för att rida, men hon erbjuder också barnridning, bröllops- och studentkörningar.
Elisabeth Johansson har bott och drivit hästverksamhet på Rundmars gård i 13 år.

Nu har kommunen meddelat att hon på två veckor måste hitta ett nytt hem till sig och sina hästar. Men några nya planer för gården finns inte.

Rundmars gård ligger vackert vid Rundmarsviken, en bit in i Tyrestareservatet. Det enda sättet för allmänheten att ta sig dit är till fots, cykel eller med häst. Någon sophämtning är det inte tal om och posten får Elisabeth levererad till sin mamma i Krusboda.

Därför fick hon lite av en chock när hon i tisdags öppnade ett brev från Tyresö kommun där man meddelade att hon måste lämna gården till den 31 mars.

– Jag har hela tiden sagt att det är bra om de säger till mig i god tid. Jag har ju åtta hästar som jag behöver hitta stallplatser åt, säger hon.

När Elisabeth Johansson flyttade ut till gården 2003 ägdes den av Stockholms stad och hyran sattes till 65 000 kronor per år. 2014 ville Tyresö kommun, som köpt fastigheten, höja hyran till 90 000 kronor per år – men då protesterade Elisabeth.

– Visst kan de få höja hyran, men då får de också höja standarden. Det där är ju kallhyra och huset är så dragigt att jag måste elda med ved för att slippa gigantiska elkostnader, säger hon.

Tyresö kommun backade och skrev ett nytt avtal fram till den 31 mars 2016 där de gamla villkoren skulle gälla, men man skrev också att förhandlingarna med hyresgästen skulle fortsätta, vilket fick Elisabeth att vänta på ett nytt initiativ från kommunen.

När Lokaltidningen Mitt i kontaktar Jan Nilsson uppger han att man från kommunens sida ska ta förnyad kontakt för att få till en för båda parter rimlig tid för avvecklingen av verksamheten.

– Sedan kan jag hålla med om att kommunen borde ha tagit initiativ till ett möte, jag kan bara beklaga detta. Men för mig var förutsättningarna sedan lång tid kända och borde inte ha blivit någon överraskning, säger han.

Frågan är då vad Tyresö kommun har för planer för gården. När Mitt i får tag på Dick Bengtson (M), kultur- och fritidsnämndens ordförande, berättar han att man ännu inte bestämt något.

– Vi vill säga upp kontraktet för att vara fria att göra vad vi vill. Vi har tillsatt en utredning som ska titta på om vi ska bekosta renovering eller inte av alla våra torp.

Skulle man inte kunna låta Elisabeth Johansson bo kvar tills det finns ett beslut?

– Nja, det går nog inte. Som fastighetsägare måste vi på kommunen sköta oss. Det där torpet känns inte som något som man kan hyra ut till någon över huvud taget, säger han.

Elisabeth Johansson tycker att det är synd att kommunen väljer avveckling i stället för utveckling. Hon menar också att risken för vandalisering ökar om huset står obebott.

– Jag har så mycket idéer. Det är synd att ingen velat lyssna, säger hon.