ANNONS

Så pratar eliten med sina hästar – här är tipsen

Journailsten Amelie Ehrensvärd Cardell och fotografen Susanne Martinelle
Susanne Martinelle och Amelie Ehrensvärd Cardell har själva ridningen som hobby.
I en ny bok berättar sexton elitryttare och kuskar hur de kommunicerar med sina hästar.
– Allihop beskriver de samspelet med hästen som en mycket större lycka än deras tävlingsframgångar, säger bokens författare.
ANNONS

Dressyrhästen VIP står mitt på en soldräkt stallplan. Susanne Martinelle lägger sitt ansikte mot hästen som hon tränat med i fyra år. Hon kommunicerar med honom genom att lyssna och iakkta istället för än att använda stränga lydnadsmetoder.

– Genom ryttarna i vår bok har jag lärt mig hur olika alla individer är, säger hon.

Samspelet är nyckeln till framgång

Mitt i träffar Susanne som är fotograf och journalisten Amelie Ehrensvärd Cardell på Djursholms Ridklubb. Tillsammans har de gjort boken ”Nära samspel med hästar – den finstämda kommunikationen” där de mött eliten i fyra av ridsportens discipliner.

Vi vet båda att man mår väldigt bra av att vara med hästar. Men vi ville lära oss mer och då tänkte vi – vem har den här kunskapen?, säger Amelie.

Susanne Martinelle

Bokens fotograf, Susanne Martinelle, med VIP. Hon är också ordförande för Djursholms Ridklubb.

På alla olika nivåer är det här samspelet viktigt. Från ridskola till elitnivå.

Susanne Martinelle

I boken berättar sexton mästare om sin relation till hästen. Bland dom finns jerringpristagaren Peder Fredricson (hopp), OS-ryttaren Tinne Vilhelmson Silfvén (dressyr), stjärnkusken Stig H Johansson (trav) och jockeychampion Per-Anders Gråberg (galopp). Alla är de rörande överens om att nyckeln till framgång inom hästsport är ett gott samspel med hästen.

– På alla olika nivåer så är det här samspelet viktigt. Från ridskola till elitnivå. Med den här boken vill vi inspirera läsare genom att berätta hur eliten började med hästar och hur de har tagit sig dit de är idag, säger Susanne.

ANNONS
Fakta

Så kommunicerar du med din häst

  • Lyssna. Använd din intuition och försök förstå hästens signaler.
  • Iakkta. Hästens ögon är ett väldigt stort kommunikationsmedel. Den visar hur den mår med ögonen, vilket beskrivs av många i boken.
  • Respektera. Det är viktigt att förstå att alla hästar är individer. Fråga dig vad just den här hästen behöver.
  • Var här och nu. Se inte ridturen som en härlig promenad, utan en samvaro med hästen. Ta inte med dina konflikter in i stallet. Är du arg på din man eller medtrafikant så får du lämna det utanför.
  • Låt det ta tid!  För att få till ett bra samspel  så måste det finnas en önskan att vara mycket med hästen och lägga ned den tiden som krävs. Många föräldrar curlar sina barn i stallet och sadlar hästen som barnen ska rida på ridskolan medan barnen sitter i bilen och gör läxor. Blir du bara ngn som sitter upp på hästen så kommer du inte lika långt. Var med och gör alla moment.
Källa: Nära samspel med hästar - den finstämda kommunikationen

Tävlingar gör ingen lycklig

Boken skildrar ryttarre, kuskar och jockeys i deras hemmiljö, långt från tävlingarnas stress och press.  Susanne och Amelie upptäckte, något överraskande, att det är där som stjärnorna trivs bäst. 

Tinne Vilhelmsson Silfvén

Tinne Vilhelmsson Silfvén på tävling 2017. Läsarbild.

Allihop beskriver de samspelet med hästen som en mycket större lycka än deras tävlingsframgångar. Tävlingarna är såklart ett kvitto på att de lyckats men det är att vara med hästen varje dag som gör dem lyckliga som människor, säger Amelie Ehrensvärd Cardell.

Casall behövde kortare tyglar

I reportage och bilder får läsarna inblick i hur idrottarna kommunicerar med sina hästar. Det är inte alltid kärlek vid första ögonkastet.

– Rolf-Göran Bengtsson, Patrik Kittel, Christopher Roberts och Stig H Johansson beskriver alla samma sak. De fick hästar som ingen rådde på, och inte de själva heller till en början. Men sedan har de blivit ett världsekipage. Det är något i kommunikationen som lossnat. Rolf-Göran kortade till exempel tyglarna lite, lite. Han ville inte ändra på för mycket för då skulle han förvirra hästen Casall. Det visade sig att det var det lilla som behövdes för dom, säger Amelie.

Hästar på Djursholms ridklubb

Hästar på Djursholms ridklubb

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Danderyd direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.