ANNONS

Eliten i svenskt isfiske tävlar på Magelungen

Fiske är ett sätt att leva, anser Andreas Wetterhall, Sveriges landslagskapten i isfiske. I helgen, 3-4 mars, går SM i isfiske på Magelungen.
Fiske är ett sätt att leva, anser Andreas Wetterhall, Sveriges landslagskapten i isfiske. I helgen, 3-4 mars, går SM i isfiske på Magelungen.
I helgen samlas eliten av svenska isfiskare på sjön Magelungen.

Där ska de tävla om SM-titeln och en plats i landslaget inför kommande VM i USA.
ANNONS

I år går SM i isfiske i Stockholmsområdet. Sjön Magelungen mellan Ågesta i Huddinge och Farsta i Stockholm har utsetts till lämplig plats.

150 fiskare som kvalificerat sig genom distriktsmästerskap i olika delar av landet väntas ta upp runt ett ton mört, braxen och abborre under två dagar. De fem som fångar mest kommer att få representera Sverige i VM som går i USA i februari nästa år.

– Fiske är ett sätt att leva, säger landslagskaptenen Andreas Wetterhall, själv nyss hemkommen från en fiskeresa till Kazakstan.

Han sänker ner linan med en mormyska agnad med en fjädermygglarv i hålet i isen. Mormyska är ett litet blänke med en tyngd och en krok i ena änden och kommer ursprungligen från Ryssland. Den är på väg att helt ta över isfisket.

– Internationellt är det mormyska som gäller. Det är bara vi i Norden som pimpelfiskar, men det blir allt färre, säger han.

Själv fiskar han året runt och har tävlat sedan 10 års ålder. Han jobbar också med fisk, köper och säljer och lagar till fisk. Att fiske är hans livsstil är ingen överdrift.

Helgens tävling kommer att kunna bli en riktig folkfest trots blidväder och kanske en del vatten på isen.

Några risker finns det inte, enligt Andreas som hoppas att riktigt mycket publik ska möta upp på sjön.

Tävlingen utgår från Ågestagården på Huddingesidan. Där är isen alltid som tjockast.

ANNONS

– Magelungen är en bra sjö där det finns gott om fisk. I tävlingen blir det troligen mest mört och braxen som dras upp, de går i stora stim och rör på sig mer än abborrarna, säger Andreas Wetterhall.

Den som vill vinna tävlingen behöver inte vara finsmakare. Det är den sammanlagda vikten som räknas, inte om det rör sig om några delikatesser.