ANNONS

Elitidrottare ska tränas på Sollentunavallen

Sollentuna friidrottshall Sollentunavallen
Praktiskt att Sollentunavallen och friidrottshallen ligger intill varandra.
Sollentunavallen blir Sveriges femte så kallade prestationscentrum inom svensk friidrott. Här ska blivande elitidrottare tränas och utvecklas i friidrottsgrenen mångkamp.
– Det är en fantastiskt möjlighet, säger Thomas Waldetoft, klubbchef för Turebergs friidrottsklubb.
ANNONS

Sedan 2014 är prestationscentrum en verksamhetsinriktning inom friidrotten för att erbjuda stöd och spetskompetens till idrottare som tränar på elitnivå och deras tränare. Sollentuna blir nu det femte prestationscentrumet i raden efter Karlstad, Falun, Göteborg och Växjö.

– Det är en fantastisk möjlighet att utveckla vår verksamhet inom mångkamp och även inom andra idrotter, för vi får ju kompetens inom många olika grenar, säger Thomas Waldetoft, klubbordförande för Turebergs friidrottsklubb.

Alla Sveriges mångkampare

Kompetensen och resurserna kommer alltså att finnas i Sollentuna men uppdraget är nationellt – vilket innebär att alla Sveriges mångkampare kommer komma hit flera gånger per år.

Turebergs friidrottsklubb har i dagsläget mellan två och tre mångkampare som kommer ingå i upplägget.

– Vilka det är kan jag ännu inte säga. I nuläget vet vi inte vilka tränare som kommer vara anställda, ramarna är inte satta än, säger Thomas Waldetoft.

Klockren kandidat

Svenska friidrottsförbundet valde mellan Sollentuna, Norrköping, Lidingö och Uppsala. Alla starka kandidater – men Sollentuna var klockren.

– Sollentuna har en fantastisk friidrottsmiljö med både Sollentunavallen och friidrottshallen på samma ställe, en fungerande förening och ett friidrottsgymnasium dessutom, säger Stefan Olsson, generalsekreterare för Svenska friidrottsförbundet.

Sollentuna friidrottshall Sollentunavallen

Kommunen har under en längre tid gjort intryck inom friidrotten, säger Stefan Olsson.

ANNONS

– Det är en kommun som under många herrans år visat att man gillar friidrott. Det är en viktig plats för svensk friidrott.

Ska utveckla grenen

Gemensamt för alla prestationscentrum är att man jobbar med individutveckling, grenutveckling och utveckling av tränare. Men även ungdomar och juniorer kommer att knytas till verksamheten.

Under första halvan av 2019 ska arbetet dra igång.

– Nu ska vi titta på rekrytering av verksamhetsansvarig och sånt, men ambitionen är att komma igång någon gång under våren/försommaren, säger Stefan Olsson, generalsekreterare för Svenska friidrottsförbundet.

Fakta

Prestationscentrum för mångkamp i Sollentuna

  • Prestationscentrum kommer att drivas av Svenska Friidrottsförbundet i samarbete med Sollentuna kommun, som tillsammans med klubbarna Turebergs FK, Hässelby SK, Hammarby IF och Spårvägens FK står bakom upplägget.
  • Avtalet med Sollentuna kommun kommer att ha en löptid på tre år och verksamheten planeras att starta under första halvåret 2019.

Det finns nu fem prestationscentrum inom friidrott i landet: 

  • Sollentuna – mångkamp
  • Karlstad – hopp
  • Göteborg – medel/lång
  • Växjö – kast
  • Falun – sprint/häck
Källa: Svenska friidrottsförbundet
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.