ANNONS

Elitmatematik på Engelbrektsskolan

Engelbrektsskolan startar i höst en klass som ska bli bäst på matte.

Skolverket tillåter spetsutbildning och ger skolan tillåtelse att börja med antagningsprov igen.
ANNONS

Satsningen på spetsutbildningar startades av Skolverket höstterminen 2012. När höstterminen 2014 startar kommer 25 skolor i hela Sverige att ha tillstånd att bedriva spetsutbildningen. En av dem blir Engelbrektsskolan.

För skolan vid Valhallavägen innebär beslutet att man får låta elever från hela Sverige göra ett mattetest för att välja ut de bästa resultaten från elever som sedan får gå tillsammans i en speciell klass.

– Det känns nytt och jättespännande. Men samtidigt är det en tillbakagång till hur det var förut på skolan då det var tillåtet med sådana test, säger Ylva Tommos, lärare på Engelbrektsskolan.

19 februari kommer testet att hållas i skolan. När höstterminen 2014 börjar kommer en sjundeklass med 30 elever att plugga extra knepig matte. När de barnen har gått ut nian ska de ha läst matte på gymnasiets c-nivå. En nivå som naturvetarna brukar läsa i andra ring.

– De andra ämnena läser de i normal takt, men matten blir i högre tempo, säger Ylva Tommos.

Inga extra resurser satsas från Engelbrektsskolan för utbildningen, utan den stora skillnaden är att antagningstest tillåts igen. Skolverket kräver dock att lärarna som undervisar klassen i matte har gymnasiebehörighet. Något som redan finns på Engelbrekt.

– Svensk skola har haft svårt att utmana och sporra elever med en stor talang för till exempel matematik eller språk. Därför är denna satsning på matematik viktig, säger Lotta Edholm (FP), skolborgarråd i Stockholms stad, i ett pressmeddelande.

Fakta

25 skolor får tillståndet

Spetsutbildningar startades 2012 av Skolverket och innebär att skolorna får tillåtelse att driva undervisning på gymnasienivå i olika ämnen.

Nästa år kommer 25 skolor ha spetsutbildning. I Stockholms innerstad har dock bara en skola till tillståndet. Det är Franska skolan som driver spetsundervisning i franska.

Källa: Skolverket

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Östermalm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.