ANNONS

Anki Elken: ”Låt ungdomarna hitta på sina egna sommarjobb”

Anki Elken, Sollentunapartiet, vill se fler kommunala sommarjobb sommaren 2020.
Anki Elken (SP) vill att unga ska få skapa sina egna sommarjobb – exempelvis fixa fint i Edsbergsparken, något konstnärligt, eller musicera.
700 ungdomar i Sollentuna sökte kommunala sommarjobb i år.
68 av dem fick jobb.
På tok för få, tycker Sollentunapartiets gruppledare Anki Elken som nu föreslår att Sollentunas ungdomar ska få chansen att skapa sina egna sommarjobb.
ANNONS

– Låt kommunens kreativa ungdomar komma in med en ny ansökan om sommarjobb. Den ska innehålla ungdomarnas egna förslag på projekt som de vill utföra under sommaren för att bidra till ett hållbart, tryggt och mer inkluderande Sollentuna, säger Anki Elken.

Pandemin försvårade

Nästan hälften av de 68 sommarjobb som kommunen hade erbjudit ungdomar i år kunde inte utföras som planerat på grund av coronapandemin.

För några veckor sedan stod det dock klart att kommunen lyckats ordna nya sommarjobb åt dem som tappat sin ursprungliga sysselsättning, så det är fortfarande 68 kommunala sommarjobb som gäller.

Corona stoppar vissa sommarjobb – men kommunen har fixat nya

”Glädjande”, tyckte kompetens- och arbetsmarknadsnämndens ordförande Anders Manell (L) då.

”För låg ambitionsnivå”

Men han har inte anledning att vara alltför nöjd då färre än var tionde sökande ungdom fick sommarjobb hos kommunen, tycker Anki Elken.

Hon påpekar att antalet kommunala sommarjobb har sjunkit från 108 för två år sedan till 82 i fjol och alltså 68 i år.

– När jag frågade varför blev svaret att det inte finns fler sommarjobb i kommunen, att de inte hittat fler. Men vi kan inte vara nöjda med 68 sommarjobb, det är en för låg ambitionsnivå, säger Anki Elken.

ANNONS

Utmanar Anders Manell

Hennes förslag på lösning är alltså att ungdomar ska kunna söka jobb som de själva har skapat eller kommit på.

– Kanske jobba i Edsbergsparken, något konstnärligt, eller att musicera på gatan eller för de äldre på våra äldreboenden, säger Anki Elken.

Hon väljer att se förslaget som en utmaning till Anders Manell.

– Ja, jag hoppas att han ska agera på förslaget på nästa möte i kompetens- och arbetsmarknadsnämnden – eller gärna snabbare än så. Händer det inget kommer jag att ta upp förslaget i kommunstyrelsen.

Finns statliga pengar att söka

Anki Elken påpekar att förslaget inte behöver kosta Sollentuna något då regeringen satsar 180 miljoner kronor för att kommunerna ska kunna ge 20 000 ungdomar jobb i sommar.

– Det finns pengar som är till för detta, det vore ju bara crazy att inte söka och ge fler unga sommarjobb. Det är viktigt att förmedla framtidstro, positiv sysselsättning och att stärka tryggheten i denna svåra tid, säger hon.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Sollentuna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.