Ella vann novelltävling – och 10 000 kronor

Ella Sundström vann förstapriset i en nationell novelltävling.
Ella Sundström vann förstapriset i en nationell novelltävling.
Ella Sundström i 9E på Edsbergsskolan har vunnit första pris i kampanjen Prata om alkohols årliga novelltävling.
Förutom 10 000 kronor till klasskassan blir Ella publicera i en novellsamling som går ut i 30 000 exemplar till skolor runt om i Sverige.

Efter att ha läst nästan 1000 bidrag från hela Sverige fastnade juryn till slut för Ellas skildring av en flickas väg hem genom natten – en väg som kantas av verbala påhopp från berusade personer.

Episoden är inte självupplevd. Men fenomenet cat calling, män som ropar eller visslar efter kvinnor som passerar, är tyvärr bekant för många i hennes omgivning.

– Det är något som både jag och alla mina tjejkompisar har upplevt, även om det inte varit så grovt som i novellen, berättar Ella för Mitt i Sollentuna.

För Ella kom beskedet om vinsten som en överraskning. Hon hade nämligen hunnit glömma att hon skickat in novellen till tävlingen.

– Det var oväntat, men det passar bra för vi ska åka till London på klassresa i vår, berättar hon.

Ellas lärare, Erik Lindström Harnesk, ser tävlingen som ett bra sätt att sporra eleverna att utveckla sitt skrivande. Ett annat plus är möjligheten att nå ut till en bred publik.

– Sedan tycker jag att själva ämnet är väl valt, det är ett bra tillfälle att reflektera över kopplingarna mellan unga och alkohol, säger han.

Ellas novell kommer att publiceras i en antologi som hittills har beställts i över 30 000 exemplar till skolor runt om i landet.

Prata om alkohol är en skolsatsning som finansieras av branschorganisationerna Sprit- & vinleverantörsföreningen och Sveriges Bryggerier.