Elmaskiner fattade eld

Maria Moniér Melin och hennes familj har samlat upp de trasiga sakerna på balkongen. Det är bland annat telefoner, routrar, en keyboard, högtalare och skrivare.
Maria Moniér Melin och hennes familj har samlat upp de trasiga sakerna på balkongen. Det är bland annat telefoner, routrar, en keyboard, högtalare och skrivare.
När en elkabel kom i kläm vid ett vägarbete gick 400 volt osäkrat rakt in i familjen Melins eluttag och slog ut alla inkopplade maskiner.

– Först blir man förbannad, men efter en stunds eftertanke blir man rädd för vad som hade kunnat hända, säger Bernt Melin.

När Bernt Melin kom hem till villan på Ingarö en eftermiddag i oktober möttes han av brandlukt.

– Det luktade bränd bakelit i hela huset, säger Bernt Melin.

Han gick ut för att fråga dem som höll på med VA-arbetet på vägen om de visste om något hade hänt. De berättade att de tidigare hade vält en tall och att det under den fanns en sten, som hade rullat ner mot grävmaskinen. Mitt emellan kom elkabeln till Melins hus i kläm. Vägarbetarna pekade mot den klämda kabeln.

– Då såg jag ett skyddsrör som var skadat, säger Bernt Melin.

En elektriker kom dit och konstaterade att kabeln hade skadats på ett sätt som gjort att all spänning letts vidare utan skydd.

– 400 volt hade gått rakt in i huset och slagit ut allting, berättar Bernt Melin.

– Det var ju samma kraft som ett blixtnedslag, säger hans fru Maria Moniér Melin.

Köksfläkt, frys, kyl, modem, routrar, signalförstärkare, keyboard, högtalare, datorer och bergvärmepumpen och mer därtill var förstört.

– Det hade slagit upp eldsflammor i flera av maskinerna. Plötsligt hade vi ett hus som inte fungerade, säger Bernt Melin.

Paret och deras tre barn var utan ett fungerande kök i veckor.

– Kylskåpet slog om och blev som ett frysskåp. Plötsligt var det fyra minusgrader och vi var tvungna att lägga papper runt varorna för att hålla dem lite varmare, säger Maria Moniér Melin.

Deras 6-åriga dotter blev väldigt rädd.

– Hon hade svårt att somna på kvällarna den första tiden, säger Bernt Melin.

När Lokaltidningen Mitt i träffar paret sitter de vid köksbordet. Nu fungerar maskinerna, men de suckar över all fritid som har gått åt till att ringa runt till leverantörer och leta efter nytt. Och det har inte varit billigt.

– Vi ligger väl ute med 75 000 kronor. Man räknar inte med att något sådant här ska inträffa, ­säger Bernt Melin.

Nu hoppas familjen att Värmdö kommun ska ersätta dem för skadorna. Kommunen har anmält ärendet till ett försäkringsbolag som utreder händelsen.

Margaretha Fernqvist, servicehandläggare vid kommunen, klargör vad som gäller om det är kommunen som har beställt arbetet.

– Då är det kommunen som är ytterst ansvarig, säger hon.

Fakta

Så söker du skadeersättning

Om du råkar ut för en skada som på något sätt orsakats av kommunen går det alltid att skicka ett skriftligt yrkande om skadestånd till kommunen.

Då skickas ärendet vidare till kommunens försäkringshandläggare, som i sin tur gör en skadeanmälan till det försäkringsbolag som kommunen har avtal med.

Därefter gör bolaget en utredning och bedömning av ärendet.

Källa: VÄRMDÖ KOMMUN